Auguszta napja van. | 2024.03.29

Életéért harcol Kardos József

2015-08-19 11:11:21

Budapest — Drámai, életveszélyes pillanatokon van túl Kardos József (55). Az Újpest korábbi 33-szoros válogatott futballistája múlt csütörtökön vezetés közben elájult, s autóbalesetet szenvedett.

Ezt még viszonylag szerencsésen megúszta, ám később kiderült, súlyos infarktuson esett át. Most kórházi ágyán fekszik, s arra vár, hogy megműtsék.

Emlékszik egyáltalán valamire arról a szörnyű napról?

Kardos József: Vannak pillanatok, amelyek megmaradtak. Reggel arra ébredtem, hogy borzalmasan érzem magam: a mellkasom, a vállam és a hátam is nagyon fájt. Autóba ültem, hogy Tökölről elinduljak Pestre egy orvoshoz. Megyek a kocsival, s egyszer csak se kép, se hang.

Hallgatni is rémisztő, csoda, hogy túlélte a balesetet...

Kardos: Arra eszméltem, hogy egy kéz megragadja a vállamat és megrázza, mintha csak ébreszteni akarna. Azután mentővel vittek a Merényi kórházba. Bekötötték a fejsérülésem, és elengedtek. Ám én újra rosszul lettem.

A harmincötszörös válogatott korábbi focistára hatórás operáció vár, ki kell cserélni az elfáradt erét


Megint elájult?

Kardos: Igen, ezért vissza kellett vinni az épületbe. Úgy éreztem, szétszakad a mellkasom. Átvittek a Haller utcai kórház kardiológiai intenzív osztályára, gépekre kötöttek, és alaposan kivizsgáltak.

Mit állapítottak meg az orvosok?

Kardos: Azt mondták, hogy volt egy súlyos infarktusom. Sőt a további kontrollok után az is kiderült, hogy korábban, még évekkel ezelőtt is átestem egy szívrohamon, amelyről nem is tudtam. Tulajdonképpen elfáradt egy ér, azt kell kicserélni.

Kiderült, mi okozhatta a bajt?

Kardos: Nem tudom, miért történhetett, igaz, hogy huszonöt évig dohányoztam, de négy esztendeje nem szívtam egy szálat sem, és egy korty alkoholt sem ittam. Ezt tanácsolom a fiataloknak is, ne rombolják az egészségüket.

Hogyan tovább ezek után?

Kardos: Jelenleg pihenek és várok a soromra. Ugyanis az operációt a Haller utcában végzik majd el rajtam. Türelmesnek kell lennem, mert vannak az enyémnél sürgősebb esetek. Hétfőre voltam kiírva, de jött egy idős bácsi, aki rosszabb állapotban volt, mint én, őt vitték előbb. Nem tudom, mikor kerülök sorra, ha idegeskedem, akkor sem lesz jobb.

Idegőrlő ez a várakozás?

Kardos: Most jobb a közérzetem. Szerencsére a barátok nem hagytak cserben, a volt válogatott társam, Nagy Antal is meglátogatott. Az orvosok biztatnak, ha sikerül a hatórás operáció, akkor egy háromhetes rehabilitáció után újra teljes életem lehet. Nekem az a legfontosabb, hogy ismét focizhassak, teniszezhessek, ez most nagyon hiányzik, és természetesen a viccelődések, valamint az ugratások a cimborákkal.

Blikk információ - Sz. E.