Andrea napja van. | 2024.04.18

Vívó-vb - Az olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye következik - ELŐZETES

2015-07-13 06:34:33

 A tavalyinál lényegesen jobb szereplésre lenne szüksége a magyar válogatottnak a moszkvai vívó-világbajnokságon, hogy az olimpiai részvételért zajló versengésben kedvező helyzetbe kerüljön.

    Egy éve, Kazanyban a magyarok egyetlen bronzzal zártak, amelyet a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András összeállítású kardcsapat harcolta ki. Ez az együttes most is ugyanilyen összeállításban szerepel, riói szempontból azonban nincs jelentősége annak, hogyan végez, mivel a jövő évi játékokon ebben a számban - akárcsak a női tőrcsapatoknak - nem rendeznek versenyt. Ezzel együtt jól jönne egy újabb éremszerzés, már csak azért is, mert az utóbbi időben hiányoznak a magyar dobogós helyezések a vb-ken.
    Lényegesen fontosabb minél több pontot szereznie Moszkvában a férfi és női párbajtőrcsapatnak és a női kardválogatottnak. Tavaly a női párbajtőrözők negyedikek voltak, hasonló eredmény most is jól jönne nekik, akárcsak a férfi párbajtőrözőknek és a női kardozóknak. A júniusi, svájci Eb után - amelyen egyik együttes sem tudott az első négy közé kerülni - a hazai szövetség honlapjának helyzetértékelésében az állt: ahhoz, hogy reális cél maradjon a riói kijutás, a világbajnokságon - amely csapatban a többi versenyhez képest kétszeres pontot ad - elődöntősnek kellene lenni ezekben a számokban.
    Egy éve, Kazanyban a férfi párbajtőrözők a nyolcadik, a női kardozók pedig a kilencedik helyen végeztek. 
    Rióban még férfi tőrben rendeznek csapatversenyt, de abban nem realitás a magyar kijutás.
    Azokban a szakágakban, amelyekben nem csak egyéniben zajlanak majd küzdelmek a jövő évi olimpián, elsősorban a csapatnak érdemes kvótát szereznie. A kvalifikációs időszak május elején indult és jövő év márciusának végén zárul. A riói mezőnyök döntő részben az április 4-i rangsorok alapján alakulnak ki. Az olimpiára tíz egyéni viadalon - öt világkupán, három Grand Prix-n, továbbá kontinensbajnokságon és világbajnokságon -, valamint hét csapatversenyen - öt vk-n, valamint kontinensbajnokságon és világbajnokságon - lehet pontokat gyűjteni.
    A csapatkvalifikáció már csak ezért is fontos, mert ha ez összejönne, az egyéni versenyben is automatikus lenne három-három magyar versenyző indulása. 
    A montreux-i Eb-n egyébként jól szerepeltek a magyarok: győzött a kardozó Szilágyi Áron, harmadik lett a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, a tőröző Mohamed Aida, valamint a férfi kardcsapat.
    Szásznak és Boczkónak ez a siker akkor lesz igazán fontos, ha a csapatkvóta nem jön össze, Szilágyinak és Mohamednek viszont mindenképpen az, mert ők csak egyéniben harcolhatnak ki olimpiai részvételt. Az éremszerzésen túl is akadt jó egyéni teljesítmény, a tőröző Varga Gabriella és Knapek Edina hetedik, illetve 11., valamint a kardozó Szatmári András 14. helye a pozitívumok közé tartozott. Hasonló eredményekkel a vb-n is elégedettek lehetnének az érintettek.
    Világbajnoki aranyérmet legutóbb két éve, Budapesten szereztek a magyarok, akkor a férfi párbajtőrcsapat nyert párbajtőrben. Arra a győzelemre hat évet várt a magyar vívósport, előzőleg ugyanis 2007-ben, Szentpéterváron sikerült aranyat szereznie, igaz, akkor kétszer is: a férfi kardcsapat és a párbajtőröző Kulcsár Krisztián állhatott a dobogó legfelső fokára.
    A vb-k 1937-től íródó történetében férfi párbajtőrben Kulcsár Krisztián (2007), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), férfi kardban Nébald György (1990), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben  
pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban a férfi párbajtőrözőké a legutóbbi aranyérem 2013-ból. A férfi kardozók 2007-ben, a női párbajtőrözők 2002-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek legutóbb. Női kardban még nem született magyar diadal.
    A moszkvai vb hétfőn a férfi és női kardozók selejtezőjével kezdődik, majd keddtől már érmeket is osztanak. Csütörtökig egyéniben, péntektől pedig csapatban hirdetnek győztest.

 Kép: illusztráció (www.budaorsiinfo.hu)