Gedeon napja van. | 2024.03.28

Köszöntötték az olimpián és a vk-n sikeresen szereplő gyorskorcsolyázókat

2014-12-23 07:20:14

 

Köszöntötték és megjutalmazták azokat a rövidpályás gyorskorcsolyázókat, akik sikeresen szerepeltek februárban a szocsi téli olimpián és az elmúlt hetek világkupaversenyein.

 

    A Liszt Ferenc-repülőtéren hétfőn késő este tartott fogadáson Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolya Szövetség (MOKSZ) elnöke fejenként egymillió forintos jutalmat adott át az idei olimpián hatodik, azaz pontszerző helyen végző női váltó öt tagjának, Heidum Bernadettnek, Keszler Andreának, Lajtos Szandrának, Kónya Zsófiának és a már visszavonult Darázs Rózsának. Félmilliós jutalomban részesült Liu Shaolin Sándor, aki magyar sportági történeti sikert ért el azzal, hogy érmet nyert világkupaversenyen.
    "Ha a következő olimpiai ciklust nézzük, a lehető legvérmesebb reményeink lehetnek. A rövidpályás gyorskorcsolya eddigi legeredményesebb olimpiája lehet a 2018-as pjongcsangi" - jelentette ki Kósa Lajos arra utalva, hogy a következő téli játékokon sikerülhet felülmúlni az eddigi legjobb szereplést, ami egy negyedik hely volt.
    Darázs István, a MOKSZ gyorskorcsolya-ágazati sportigazgatója arról beszélt, hogy az idei vk-eredményeknek köszönhetően először fordulhat elő jövőre, hogy mind a férfi, mind a női váltó kvalifikálja magát a világbajnokságra, amelyen tavaly rendezőként vehetett részt mindkettő. Hozzátette, a megszerzett vk-érmeken túl, amelyekből hármat Liu Shaolin Sándor, egyet a férfi váltó nyert, annak is örül, hogy a női csapatba sikerült két juniorkorú versenyzőt beépíteni.
    Liu Shaolin Sándor az MTI-nek azt mondta: "az első két, tengerentúli világkupára kiválóan sikerült a felkészülés és bíztunk a jó szereplésben, de éremre nem gondoltam, csak a nyolcba kerülés volt a célom. A két ázsiai versenyen a rosszabb felkészülés miatt nem gondoltam, hogy megismételhetem a bravúrt." Szerinte elsősorban a technikája javult, és ennek köszönhetők a mostani sikerek.
    Liu Shaolin Montrealban 1000 méteren bronzérmes lett és tagja volt az ezüstérmes váltónak. Utána Sanghajban 500 méteren ezüst-, 1000 méteren bronzérmet nyert. A magyar csapat hétfőn késő este a szöuli viadalról ért haza, amelyen Knoch Viktor legjobb magyarként egyéniben egy ötödik (500 méter) és egy hatodik helyet (1500) szerzett, a női váltó pedig negyedik lett.
    A vk-sorozatból eddig négy állomás ment le, az utolsó kettőt februárban Drezdában és Erzurumban rendezik.