Emma napja van. | 2024.04.19

A magyar gyerekek úszástanulási kedvét is növelik a sportági sikerek

2014-12-11 15:05:51

A sportért felelős államtitkár szerint a magyar úszósikerek nyomán egyre több gyerek érez kedvet ahhoz, hogy megtanuljon úszni.

    Simicskó István azon a csütörtöki sajtótájékoztatón mondta ezt, amelyet a vasárnap zárult, tizenegy magyar érmet - hat aranyat, három ezüstöt és két bronzot - hozó dohai rövidpályás világbajnokság kapcsán rendezett a sportág hazai szövetsége (MÚSZ). Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a legjobb magyar úszók 2014-ben is kitettek magukért, a kormánynak pedig - a jó munkamegosztás keretében - az a dolga, hogy anyagilag és létesítményekben is biztosítsa a feltételeket.
    "Az idén 640 millió forintot kapott a magyar úszósport, s további 15 milliót a balatoni nyíltvízi vb-re, de minden forint megtérül, az eredmények önmagukért beszélnek" - jelentette ki Simicskó István.
    Kiss László szövetségi kapitány előrebocsátotta, hogy ebben az évben - teniszhasonlattal élve - "összejött a Grand Slam", amennyiben magyar győztesei voltak mind a négy nagy versenynek: a felnőtt Európa-bajnokságnak, az ifjúsági olimpiának, az ifi Eb-nek és most a rövidpályás vb-nek is. Dohában a tizenegy medál közül nyolcat szerzett Hosszú Katinka négy arany, három ezüst és egy bronz megoszlásban, nyert továbbá Gyurta Dániel és Bernek Péter is, Verrasztó Dávid pedig harmadik lett. A szakvezető az érmesek mellett külön megdicsérte a válogatott két legfiatalabb tagját, az egyformán 13 esztendős Késely Ajnát és Gyurinovics Fannit is. 
    "Tíz korosztályos csúcsot úsztak, sokat tanultak a vb-n, s bízom benne, mindketten ott lesznek azok között, akik továbbviszik a magyar úszósport magas szintű nemzetközi eredményességét" - mondta.
    Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök tömör összegzésében azokra az aggályokra reagált, amelyek úgy szólnak: nem jöttek-e a magyar úszósikerek túlságosan korán a 2016-os riói olimpia előtt?
    "A válaszom határozott nem!" - szögezte le a szövetség első embere.
     A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Hosszú Katinkával - akinek oroszlánrésze volt abban, hogy Magyarország a nemzetek éremgyűjtő versenyében másodikként végzett a katari vb-n - partneri együttműködési megállapodást kötött a Groupama cég, amely 2016-ig 50 millió forint értékű balesetbiztosítással és jelentős összegű pénzzel támogatja a versenyző olimpiai felkészülését.

 Fotó: www.csaladivilag.hu