Andrea napja van. | 2024.04.18

Súlyemelő-vb - Nagy Nikoletta pontot szerzett

2014-11-12 09:31:21

 

Nagy Nikoletta egy, Szilágyi Kinga pedig két vetélytársát tudta megelőzni a női 63 kilogrammos kategória B, illetve C csoportjában a kazahsztáni Almatiban zajló olimpiai kvalifikációs súlyemelő világbajnokság szerdai versenynapján.

 

    Nagy így sem végezhet már rosszabbul az összetett sorrendben a 25. helynél, így az ő révén legalább egy ponthoz jut a magyar női válogatott a kvalifikációs csapatversenyben.   
    Kettőjük közül először Szilágyi lépett dobogóra a helyi idő szerint délelőtti program nyitórészében a 14 fős C csoport tagjaként, s ráijesztett az érte szorítókra, mert csak harmadjára bánt el 70 kilós kezdősúlyával szakításban. Lökésben 90 kilóig jutott, így 160 kilogrammos összeredménnyel zárt az Oroszlányi VSE 18 éves emelője, aki a 2012-es ifjúsági Európa-bajnokságon 163 kilóval lett negyedik.
    A 31 esztendős ózdi Nagy, a 2012-es Európa-bajnoki ezüstérmes, aki hosszú sérülés után tért vissza, s lett nyolcadik az idei Eb-n 196 kilogrammal, nem kezdett jól az ugyancsak 14 résztvevőt mozgósító B csoportban: a 85 kg-on kétszer is rontott. Harmadik gyakorlata azonban a 86 kilóra emelt súlyzón már sikerült, így versenyben maradt. A második fogásnemben a 105 után - másodikra - a 107 kilót is kilökte, ennél fogva 193 kilogrammal, a két csoport egyesített sorrendjében tizenötödikként fejezte be a viadalt.  
    A két magyar végső helyezésére akkor derül fény, amikor a 63 kg-os kategória tíz legjobbját felvonultató A csoport csütörtöki versenye is véget ér. Ha ott senki nem esik ki, legrosszabb esetben is a Nagy Nikoletta 25. helyéért járó egy ponttal várhatja a folytatást az olimpiai kvalifikációs csapatversenyben a magyar női együttes. Az idei vb mellett még a következő évi világbajnokságon van módjuk a csapatoknak pontokat gyűjteniük, ezek aztán összeadódnak, s az ily módon kialakuló sorrend alapján a férfiaknál az első 24, a nőknél pedig az első 21 nemzet szerez különböző számú részvételi kvótát a 2016-os riói olimpiára. A magyar férfiválogatottból eddig Soóky Gergely bizonyult "pontosnak": ő a 62 kilogrammosok mezőnyében összetettben a 12. lett, s 14 kvalifikációs pontot 
szerzett.     
    A szerdai versenynap harmadik magyar szereplője, Baranyai János a 85 kilósok D csoportjának tagjaként közép-európai idő szerint késő délelőtt lép színre.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány