Gedeon napja van. | 2024.03.28

Birkózó-vb - Bácsi Péter döntőbe jutott, Lőrincz Tamás bronzérmes lehet

2014-09-13 14:38:23

 Bácsi Péter bejutott a kötöttfogásúak 80 kg-os kategóriájának döntőjébe a taskenti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján, míg Lőrincz Tamás bronzéremért léphet szőnyegre a 66 kilósok súlycsoportjában.

    A magyar szövetség tudósítása szerint Bácsi az előcsatározásokban selejtezős ellenfelét, a tádzsik Firdovsz Rafijevet 8-0-ás vezetés után, alig másfél perc alatt intézte el, majd a nyolcaddöntőben a svéd Jim Eric Pettersson következett, akit 6-3-ra győzött le. A litván Aleksandr Kazakevicen 4-0-val jutott túl,  míg az elődöntőben a lengyel Tadeusz Michalikot verte 10-2-re, s lett finalista a kétszeres Európa-bajnok. A döntőben az orosz Jevgenyij Szaljejev vár Bácsira.
    A vb hatodik versenynapján mutatkozott be Lőrincz Tamás is, aki a francia Artak Margaryan ellen "bemutatózott": 9-0-val, válldobás, mögé kerülés, emelés és pörgetés után a 4:42. percben lett vége a meccsnek. A 16 között Lőrincz az oroszok idei Európa-bajnoka, Adam Kurak felett 6-2-re diadalmaskodott úgy, hogy hátrányból, 0-1-ről fordított. A negyeddöntőben az örmény Migran Arutyunjanon 6-4-gyel kerekedett felül, az elődöntő azonban már a végállomást jelentette: a 60 kg iráni olimpiai bajnoka, Omid Noruzi - a szövetségi beszámoló szerint "kissé érthetetlen körülmények között" - 4-1-re jobbnak bizonyult nála. Lőrincz a bronzmérkőzést a 2012-ben Európa-bajnok német Frank Stäbler ellen vívja.
    A szombat harmadik magyar szereplője, a 130 kg-ban próbálkozó Lám Bálint ugyanakkor nem járt szerencsével. Előbb 4-0-ra alulmaradt a világ- és Európa-bajnok török Riza Kayaalppal szemben, majd a vigaszágon az észt vb-aranyérmes Heiki Nabi nyert ellene 3-1-re, így a magyar junior-világbajnok nem jutott el a helyosztókig.