Emma napja van. | 2024.04.19

Marton Éva Énekverseny - Tizenegy énekes, köztük egy magyar jutott a döntőbe

2014-09-19 06:14:17

 Tizenegy énekes, köztük egy magyar, Vörös Szilvia jutott be az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny szombati döntőjébe - tájékoztatták az MTI-t a verseny szervezői csütörtök késő este.

    A magyar énekes mellett a döntőbe jutott három orosz versenyző, Vlada Borovko, Krisztyina Metyelica és Szvetlana Zlobina, két ukrán induló, Danilo Matvijenko és Tetyana Zsuravel, valamint a román Alexandru Aghenie, a lengyel Marcelina Beucher, a dán Signe Ravn Heiberg, a hongkongi Csen Csen és a kínai Jang Luo.
    A szombat esti döntőn minden énekes általa választott három áriát ad elő a Medveczky Ádám vezényelte MÁV Szimfonikusok kíséretével a Zeneakadémia nagytermében. Az áriákat a barokktól egészen a 20. századig terjedő, széles repertoárból választhatták ki. A zsűri a döntő végén eredményt hirdet, és a díjakat is ekkor adják át. A versenyt vasárnap este gálahangverseny zárja a Magyar Állami Operaházban a díjazottak fellépésével.
    A 21 énekes, köztük 4 magyar részvételével tartott középdöntőre csütörtökön délután és este, két fordulóban került sor a Zeneakadémia Solti-termében, ahol az énekeseknek két operarészletet kellett előadniuk zongorakíséret mellett. A kedden és szerdán tartott elődöntőkre 62 fiatal énekest, köztük 9 magyart vártak, az énekesek erre az alkalomra egy Liszt-dallal, valamint két különböző karakterű áriával készültek.
    Az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny a Zeneakadémia első saját rendezésű nagyszabású nemzetközi zenei versenye. Az indulók közül a legtöbben Ukrajnából, Oroszországból, Romániából, Lengyelországból és a Távol-Keletről (Dél-Korea, Kína és Japán) érkeztek, de jelentkeztek Nyugat-Európából (Svájc, Dánia, Belgium, Nagy-Britannia, Portugália, Spanyolország, Franciaország, Olaszország), valamint Argentínából és a Fülöp-szigetekről is.
    A szombat esti döntőre még lehet jegyeket vásárolni, és a verseny honlapján (martoncompetition.hu) is élőben követhető lesz.