Csongor napja van. | 2024.04.16

Ma kezdődik a BuSho rövidfilmfesztivál

2014-09-02 06:15:00

 

A fővárosi Puskin moziban tartandó ünnepélyes megnyitóval és a tavalyi fesztivál legjobbjainak vetítésével ma veszi kezdetét a vasárnapig tartó 10. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A főváros mellett vidéki és határon túli nagyvárosokban zajló vetítéseken az érdeklődők megismerhetik a legfrissebb magyar és nemzetközi rövidfilmes kínálatot, továbbá szakmai beszélgetéseken, workshop-bemutatókon és koncerteken is részt vehetnek.

 

    Több mint 80 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilm - köztük 12 magyar produkció - versenyez a jubiláló BuSho díjaiért, emellett nagyságrendileg ugyanennyi nemzetközi, animációs és magyar kisfilmet tekinthetnek meg a nézők versenyen kívül, az információs szekciók vetítésein. Az érdeklődők megismerkedhetnek az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjának tavalyi jelöltjeivel, láthatják a visegrádi országok egy-egy filmfőiskolájának válogatását hallgatóik munkáiból, valamint a BuSho által korábban szervezett workshopokon készült alkotásokat is megnézhetik.
    A tavaly a Bohumil Hrabal-centenárium apropóján meghirdetett és idén tavasszal az A38 hajón lezárult Hrabal habbal rövidfilmpályázat díjnyertes alkotásai is láthatók lesznek majd.
    Az idén is minden alkotó és érdeklődő számára nyitottak a nemzetközi zsűri esti konzultációi. A fővárosi Trafikban esténként olyan előadók lépnek fel, mint Tövisházi Ambrus, az Ati Edge & The Shadowbirds rockabilly trió, az amerikai rocksztár Adam Bomb vagy a Blue sPot zenekar.
    A 10. BuShót este Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, a fesztivál fővédnöke nyitja meg a Puskin moziban, köszöntőt mond M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, a tavalyi zsűri elnöke. A megnyitó után a Puskin moziban levetítik a tavalyi fesztivál díjnyertes kisfilmjeit, a Trafikban pedig Ferenczi György és a Rackajam lép fel sztárvendég kíséretében.
    A központi helyszín, a budapesti Puskin mozi és az esti ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető mellett párhuzamosan zajlanak majd a vetítések Szolnokon, Sopronban, valamint a határon túl Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron.
    A zsűri három fődíját és további hét díját, a diákzsűri elismeréseit, valamint a főtámogató Nemzetközi Visegrádi Alap első alkalommal odaítélendő különdíját szombat este osztják ki.
    Jegyet csak a versenyblokkokra kell váltani, a BuSho többi vetítése és programja ingyenes. Az összes filmet angol felirattal vetítik.