József napja van. | 2024.03.19

Csütörtöktől vetítik a magyar mozik Osvárt Andrea főszereplésével a Határtalan szerelmet

2016-09-22 09:27:32

 Csütörtöktől vetítik a magyar mozik a Határtalan szerelem (Worlds Apart) című görög drámát, amelynek egyik főszerepét Osvárt Andrea színésznő játssza az Oscar-díjas J. K. Simmons és a rendező, Christopher Papakaliatis mellett.

    A mai Görögországban játszódó film három különálló történetben mesél a szerelemről. A fejezetekben három különböző generáció tagjai szeretnek egymásba egy olyan időszakban, amikor egész Dél-Európát súlyos társadalmi-gazdasági válság sújtja.
    "Ezzel a filmmel végre azt érzem, hogy az én számomra is eljött egy olyan lehetőség, amelyre már régóta vártam" - fejtette ki a filmben Elise-t, egy svéd multinacionális vállalat alkalmazottját alakító Osvárt Andrea az MTI-nek adott interjújában.
    Mint mondta, ez a film visszatér a klasszikus mozifilm témáihoz: az akció helyett a szeretetről, az emberségről és az érzelmekről szól.
    A film bemutatásakor Görögországban több év rekordját döntötte meg: 2015 decemberében mintegy hétszázezren váltottak rá jegyet, ezzel és az 5,5 millió dolláros bevétellel nemcsak a legjobb eredményt érte el 2009 óta, de megelőzött olyan megaprodukciókat is, mint a Star Wars, illetve a James Bond-sorozat új részei. 
    Osvárt Andrea úgy vélte, hogy a siker annak is köszönhető, hogy az emberek egy része megcsömörlött a sok akciótól, és szeretnének inkább valódi emberi történetekkel találkozni, "önmagukat viszontlátni" a vásznon.
    A magyar színésznő elmondta, hogy a film története szerint Elise találkozik a rendező által megformált negyvenéves Jórgosszal, aki középvezető egy nagy cégnél, ám a munkahelye bizonytalan, a hiteleit alig győzi fizetni, és a házassága is romokban hever. Széthullóban lévő életét antidepresszánsok segítségével igyekszik tompítani, így próbál kiegyensúlyozottságot sugározni a világ felé. A svéd lány üzleti ügyben érkezik Görögországba. A hideg és racionális Elise-szel a görög férfi gyorsan egyéjszakás kalandba keveredik, és amikor a férfi munkahelyén összefutnak, kiderül, a nő azért érkezette az országba, hogy Jórgosz cégénél drasztikus létszámleépítést hajtson végre.
    "A rendező megnézte a bemutatkozó anyagomat, majd először skypoltunk, aztán elutaztam Athénba egy próbafelvételre, ahol két napon át próbáltunk Christopherrel" - idézte fel a kezdeteket Osvárt Andrea.
    Mint mondta, a filmekben általában működnek a sztereotípiák, így fehér bőrével, szőke hajával és kék szemével megtestesítette azt a hideg, kemény, északi nőt, akit a szerepe szerint játsznia kellett. Hozzátette: bár az életben nem mindig ennyire kemény, pontosan tudta, mit kell játszania.
    Szólt arról is, hogy nagyon élvezte azt a három hetet, amelyet a forgatás miatt kint töltött, és mivel évekig Olaszországban élt, teljesen otthon érezte magát a mediterrán országban, azonnal megtalálta a stábbal a közös hangot.
    Christopher Papakaliatis a filmet nem egyszerű szerelmi történetnek szánta, hanem reflektálni akart Görögország és egész Európa politikai-társadalmi helyzetére, a világban zajló változásokra, és arra, hogy az emberek hogyan élik ezt meg, vagy hogyan harcolnak ellene. Papakaliatis többek között a saját, negyvenes éveiben járó nemzedékének élményeit vitte a filmbe, ám a perspektívája mégis tágabb és univerzális, ezért is gondolja úgy J. K. Simmons, hogy a film nemcsak görög, hanem európai is, és valójában a világ minden táján érthető és élvezhető.
    Az Athénban született rendező 16 évesen kapta első szerepét, és miután számos sikeres tévésorozatban játszott, huszonhárom évesen már saját sorozatot írt. Ezt a közönség és a kritikusok elismerése miatt több másik sorozat is követte. Számos színházi produkciókban is szerepelt, 2008-ban tagja lett a Nemzetközi Televíziós Akadémiának, 2012-ben pedig Catherine Deneuve-vel és Sebastian Kochhal szerepelt Ioannis Smaragdis Isten szereti a kaviárt (God Loves Caviar) című filmjében, amely a nemzetközi ismertséget is meghozta számára.
    Papakaliatis What If (Mi volna, ha) címmel készítette el első nagyjátékfilmjét, amelynek nemcsak forgatókönyvírója és rendezője, hanem egyben főszereplője is volt. A What If bevételi rekordokat döntött Görögországban, és a világ számos fesztiválján is szerepelt, bemutatták többek közt New Yorkban, San Franciscóban és Los Angelesben is.
    A Határtalan szerelemben láthatja a közönség az 1955-ben Detroitban született J. K. Simmonst is, aki a Whiplash című filmben nyújtott alakításáért tavaly számos más elismerés mellett Golden Globe, BAFTA és Oscar-díjat is kapott. Simmonst emellett a közönség olyan szuperprodukciókban láthatta, mint a Pókember-filmek vagy a Terminator: Genisys, és olyan emlékezetes kisebb filmekben, mint a Köszönjük, hogy rágyújtott!, a Juno vagy az Egek ura. A főnök című nagy sikerű krimisorozatból is ismerhetik a nézők, de egyik főszereplője volt az HBO Oz című sorozatának is. A Broadway közönsége a színpadon a Macsók és macák, a Nevetés a 23. emeleten, a Pán Péter vagy az Egy becsületbeli ügy című darabokban láthatta. Jelenleg a Justice League (Igazság Ligája)című filmet forgatja, amelyben Gordon felügyelőt játssza.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány