Tivadar napja van. | 2024.04.20

Palya Bea és Mayra Andrade csütörtökön a Müpában

2016-05-23 12:44:04

Palya Bea tavaly tavasszal indult sorozata, a Selymeim - Énekesnők a nagyvilágból keretében május 26-án csütörtökön a Zöld-foki-szigetekről származó Mayra Andrade lesz a magyar énekes vendége a Müpában a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

    Mayra Andrade Kubában született, de mivel nevelőapja diplomata volt, családjával kiküldetésről kiküldetésre utazott. Szenegálban, Angolában és Németországban cseperedett fel, és bár tizennégy éves korában visszatért Santiagóba, három évvel később Párizsba ment, ahol végleg letelepedett - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.
    A francia fővárosban kezdett énekelni, majd tizenhat évesen megnyert egy kanadai dalszerző versenyt. Pályafutására döntő hatással volt a 2001-ben elhunyt Orlando Pantera, aki megerősítette abban a vágyában, hogy valami mást alkosson a zenében, mint amit addig hallott. 2005 és 2014 között négy albumot jelentetett meg (Navega, Storia Storia, Studio 105, Lovely Difficult).
    Nemcsak azzal nyűgözte le hallgatóit, hogy repertoárjába a zöld-foki melódiáktól a bossa nováig, a poptól a sanzonig, a reggae-től a dzsesszig minden belefért, de stiláris változatossága különlegesen mély személyességgel is párosult. Cesaria Evora után napjainkra az egyik legkeresettebb zöld-foki-szigeteki énekessé vált, annak is köszönhetően, hogy az ottani irányzatok közül nem a mornát, hanem a lüktetőbb, erősebben afrikai ízű funanát képviseli, megtoldva mindazokkal a hatásokkal, amelyek utazásai során érték.
    Palya Bea sorozatában egy-egy estén két produkciót hallhat a közönség: az egyiket tőle, a másikat aktuális vendégétől, akivel - hogy szimbolikus és valós selymeik igazán összefonódjanak - egy-két közös dallal is készül.