Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Kahlil Gibran: A próféta című animációval nyílik meg az idei Anilogue

2015-11-18 13:06:23

 Az oroszlánkirály rendezőjének új munkájával, a Kahlil Gibran: A próféta című animációs filmmel nyílik meg november 25-én a 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Velencében díjazott Anomalisa című alkotás is szerepel az ötnapos programban - mondta el Liszka Tamás fesztiváligazgató a szerdai sajtótájékoztatón.

    Az elmúlt évben rendkívül sok animációs alkotás készült, a rövidfilmes programba rekordszámú, több mint ezer produkciót neveztek. Az animációs mustrán több száz új produkciót mutatnak be, köztük 16 egész estés animációt tekinthetnek meg a nézők. Idén külön figyelem irányul a szlovák animációs filmgyártásra, és november 28-án, szombaton délelőtt ingyenes gyermekprogram, Gryllus Vilmos-koncert és műhelymunka várja az óvodás és iskolás korosztályt.
    Liszka Tamás kiemelte, hogy a fesztivál nyitófilmjeként sikerült megszerezni Az oroszlánkirály rendezője, Roger Allers vezetésével készült Kahlil Gibran: A próféta című filmet. A több epizódra tagolódó egészestés animáción Allers felkérésére mások mellett olyan neves rendezők dolgoztak, mint Tomm Moore és Bill Plympton. Zárófilmként a velencei filmfesztiválon a zsűri díjával jutalmazott Anomalisa című, stop motion technikával forgatott animációt vetítik. A filmet Charlie Kaufman és Duke Johnson rendezte. Az Oscar-díjas Kaufman írta A John Malkovich menet és az Adaptáció forgatókönyvét - emlékeztetett a fesztiváligazgató. 
    Az Anilogue négy helyszínen, az Urániában, a Puskin és az Art+Cinema moziban, valamint a Szlovák Kulturális Intézetben zajlik. 
    Az egész estés animációk versenyprogramjában hat produkciót láthat a közönség: francia, román, koreai és japán filmek versenyeznek a pénzjutalommal nem járó fődíjért. A nemzetközi zsűri munkáját Temple Réka producer, a Cinemon Entertainment vezetője irányítja. A producer elmondta, hogyelőször látja majd a mezőny alkotásait.
     A húsz éve animációval foglalkozó Temple Réka jelenleg hetedik filmjén dolgozik producerként, a Salamon király legendája című egészestés alkotáson, amely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készül. Örömmel számolt be róla, hogy Gauder Áron Kojot és szikla című rajz animációjuk a napokban Jerevánban is díjat nyert, ez már a rövidfilm hatodik nemzetközi díja.     
    "Az Anilogue remek alkalom arra, hogy találkozzunk alkotókkal, és arra is, hogy megnézzük a filmvásznon az alkotásokat. Ez inspirálóan hat azokra a munkákra is, amelyekkel az ember éppen foglalkozik" - mondta.
    A fesztivál rövidfilmes versenyébe Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála Limbo Limbo Travel című, Oscar-díjra is esélyes, francia koprodukcióval forgatott, 8 perces munkáját is beválogatták. Liszka Tamás úgy fogalmazott: ez "jelenleg az egyik legizgalmasabb magyar animáció".
    Zétényi Borbála elmondta: alkotásuk tavaly készült el, azóta számos fesztiválon megfordult és több díjat is kapott, köztük Krakkóban a legjobb animációs film díját. Az alkotás szerepel azon a 60 munkából álló listán, amelyről később kiválasztják az Oscar-jelölt produkciókat.
    A rövid animációk mezőnyében 30 alkotás verseng a 2000 eurós (több mint 600 ezer forintos) fődíjért. A zsűriben M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Bjoern Bartholdy professzor és Stéphan Roelants producer vesz részt. Roelants új filmjét, az Edgar Allan Poe műveiből készült Rendkívüli meséket bemutatják az Anilogue-on, majd december 10-től a hazai mozik forgalmazzák.  
    Az Anilogue Liszka Tamás tájékoztatása szerint idén 20 millió forintos költségvetésből gazdálkodik, a fesztivál két nagy támogatója a Magyar Nemzeti Filmalap és a brüsszeli székhelyű Kreatív Európa program.
    A november 25. és 29. között zajló fesztivál részletes programja a www.anilogue.com honlapon olvasható.