Auguszta napja van. | 2024.03.29

Luxorban három újbirodalomkori sírt nyitottak meg a látogatók előtt

2015-11-05 18:46:54

 

Luxorban három újbirodalomkori sírt nyitottak meg csütörtökön a látogatók előtt első alkalommal azok felfedezése óta; a lépés a remények szerint hozzájárul az ország gyengélkedő gazdasága számára létfontosságú idegenforgalom fellendítéséhez.

    A Kairótól 700 kilométerre délre fekvő Nílus parti város Kurnat Marei nevű körzetében Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter a ceremónián felszólalva rámutatott, hogy a sírhelyek olyan személyiségek földi maradványait őrzik, akik a szóban forgó kor legfontosabb méltóságai közé tartoztak.
    Az ókori thébai sírok katalogizálása szerint TT40-nel jelölt sírban nyugvó Amenhotep Huy a kusi alkirály címet viselte a híres gyermekfáraó, Tutanhamon uralkodásának idején, az időszámításunk előtti 14. században. A kusi alkirályi cím egy kormányzói tisztség volt. A sír belső falán található festményeken délről érkezett núbiaiakat látni, akik adományokat nyújtanak át annak jeléül, hogy elismerik az egyiptomi uralmat.
    Ugyancsak megnyitották a látogatók számára Ameneminet sírját (TT277), aki III. Amenhotep fáraó temetkezési templomának papja volt, valamint Amenemheb végső nyughelyét (TT278), aki pedig Amon-Ré isten templomának jószágait őrizte.
    Karbantartási munkálatok után újra megnyitották továbbá Horemheb és III. Tutmózisz király sírkamráját. Tutanhamon világhírű sírja három napja nyílt meg újra a közönség előtt egy restaurálást követően.
    A Luxorban található fáraókori sírok legtöbbjét időszakosan, egy rotációs elv alapján tartják nyitva, ezáltal is védve a műemlékeket a látogatóktól és a bekerülő pára káros hatásától.
    Az ünnepélyes megnyitót a Sínai-félszigeten múlt hétvégén történt légi katasztrófától függetlenül rendezték meg, de a 224 ember halálával járó szerencsétlenség miatt különös jelentőséget kapott. Amennyiben igaznak bizonyul az Iszlám Állam egyiptomi ágának bejelentése, miszerint a dzsihadisták által végrehajtott merénylet miatt zuhant le az orosz gép, az végzetes hatással lenne a lassan újraéledő egyiptomi turizmusra.