Emma napja van. | 2024.04.19

Elégedetlen a valóságshowkkal a kínai médiafelügyelet

2015-07-24 09:46:23

 A valóságshowk rendezőinek szakítaniuk kell a külföld majmolásával és mentesíteniük kell műsoraikat a közönségességet, az önzést és a pénz imádatát népszerűsítő tartalmaktól - állapította meg közleményében az elektronikus médiát és a nyomtatott sajtót, valamint a kiadóhivatalokat felügyelő kínai állami hivatal (SARFT).

    A dokumentum szerzői szerint az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a valóságshowk, nagy tömegeket vonzanak a képernyők elé. A műsorok közül néhány azonban túlságosan profitorientált, üzenete erkölcsileg kifogásolható, a történetekben esetenként felfújnak jelentéktelen dolgokat, miközben a hivalkodó életmódot, a luxust állítják be követendőnek. A közvélemény részéről ezért helyenként bírálat is érte őket.
    A határokat nem ismerő, színvonaltalan szórakoztatás nemkívánatos tendenciáját, csakúgy, mint az ízléstelenséget meg kell állítani - fogalmazott a SARF, amel ezek helyett az úgynevezett "egészséges szocialista értékek" terjesztésére hívott fel. Ezek között az őszinteséget, a tisztességet és rugalmasságot hozta fel példának.
    A valóságshowknak alaphangulatukban pozitívnak és inspirálónak kell lenniük, amelyekben jól megkülönböztethető, mi a jó és mi a rossz, eközben előremutató megoldásokat mutatnak a társadalom különböző problémáira - vélik a hatóság emberei. Ezzel együtt jelzik, be fogják tiltani azokat a műsorokat, amelyek a létező társadalmi konfliktusokat hegyezik ki és mesterséges történeteket agyalnak ki, csak hogy növeljék a nézőszámot.
    A hatóság azt is szeretné, ha a kínai showk rendezői el tudnának szakadni a műfaj külföldi, elsősorban amerikai és koreai példáitól, s nem tekintenék követendő mintának azokat. Ehhez - jegyzik meg - a kínai kultúra tartalékai elengedő önbizalmat adhatnak.
    A körlevél emlékezet: a televíziók nem hívhatnak meg olyan popsztárokat, ismert személyiségeket műsoraikba, akik korábban áthágták a törvényt, így például kábítószert fogyasztottak, igénybe vették prostituáltak szolgáltatásait vagy ittasan vezettek.
    Arra is felhívták a műsorok gazdáinak figyelmét, hogy sorozataikban nem engedélyezhetik hamis termékek reklámozását, a celebek bevonását a nézőket megtévesztő helyzetekbe. Mint fogalmaznak, a hírességek további népszerűsítése helyett a valóságos élethelyzeteket kellene e programoknak bemutatniuk a lehető legkevesebb gyerekszereplővel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó