Csongor napja van. | 2024.04.16

Vásáry Tamás: ez eddig a legjobb világzenekar

2015-07-18 16:14:35

Vásáry Tamás szerint az elmúlt évek legjobb világzenekara formálódik az ifjú zeneművészekből az idei debreceni nemzetközi nyári akadémián.

    A nyári akadémia mesterkurzusai mellett párhuzamosan zajlik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar felkészülése. A Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester által irányított együttes egy hét múlva, július 25-én adja első koncertjét a debreceni Kölcsey Központban - közölte a nyári akadémia művészeti igazgatója szombaton az MTI-vel.
    Váradi Judit elmondta: a zenekar műsorában Erkel Ferenc Hunyadi László, Kodály Zoltán Galántai táncok című darabjai és Csajkovszkij V. szimfóniája szerepel. 
    A debreceni turnéindító koncert után a városmajori szabadtéri színpadon jótékonysági hangversenyt adnak, majd a gyulai várszínpadon játszanak, július 28-án a szlovákiai Galánta művelődési központjában lépnek fel, a turnét 29-én a prágai zeneakadémián zárja a zenekar - tette hozzá.
    Vásáry Tamás szerint ez eddig a legnépesebb ifjúsági világzenekar, amelyben külföldi és magyar hallgatók egyaránt zenélnek. 
    "Nemcsak létszámában különleges, de kvalitásában is: ez eddig a legjobb világzenekar" - mondta a nemzetközi hírű zongoraművész-karmester.
    Hozzátette: a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarral a július 25-i koncertet megelőző napokban többször is teljes egészében végigjátsszák a műsort, hogy minden tökéletes legyen az előttük álló koncertekre.