Gedeon napja van. | 2024.03.28

Deutsch: az internet fejlődése a könnyűzene-iparnak is érdeke

2015-05-29 09:58:21

Eger, 2015. május 29., péntek (MTI)- Az internet fejlődése elsőrendű érdeke a magyar és a globális könnyűzene-iparnak, az általa előállított termékek fogyasztásának elsőszámú platformja ugyanis az internet - mondta Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos a Music Hungary zeneipari konferencián pénteken Egerben.

Az internet és a zeneipar kapcsolatát vizsgáló vitán Deutsch Tamás arról beszélt, hogy az internetről szóló nemzeti konzultáció lehetőséget kínál arra, hogy az életünket ezer szállal behálózó platform fejlődési irányát megszabó döntéseket befolyásolják a magyar emberek.

A Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezetője és Jeszenszky Zsolt, a ProArt munkatársa moderálásában zajló vitán a politikus azt mondta, hogy az internet fejlődését aktív kormányzati, állami, jogalkotói, fejlesztői közreműködésnek kell kísérnie.
A torrentezésről a politikus azt mondta: az internetezők körében gyakori problémáról van szó, így a nemzeti konzultáció kérdései közé is bekerült.
Németh Róbert zenész, újságíró a fórumon arról beszélt, hogy az internet demokratikussá tette a zenét, hiszen a világhálón azok is meg tudnak már jelenni, akiknek korábban esélyük sem volt a lemezkiadókhoz bekerülni.
Jeszenszky Zsolt ugyanakkor úgy vélekedett, hogy bár az interneten már szinte bármely zenész elérhető, azonban mégsem jut el minden alkotás az emberekhez, hiszen az érdeklődés – miként a torrentezés is – elsősorban a fősodorba illeszkedő tartalmakra fókuszál.
Azt is mondta, hogy a kis elérésű produkciók mutatják meg, hogy forráshiányos a rendszer, nem jutnak hozzá azokhoz a pénzekhez, amelyek szükségesek az újratermeléshez.
 Mint mondta, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy semmi sincs ingyen, így az ingyenes letöltés sem, hiszen az internetszolgáltatónak fizetni kell, nem is keveset.