Auguszta napja van. | 2024.03.29

Afro-rock a Müpában: Bassekou Kouyate & Ngoni Ba

2015-05-21 07:25:17

A rock, pszichedelikus blues és az afrikai dallamok keverednek az európai világzenei rádiósok listáját vezető Bassekou Kouyate & Ngoni Ba hangzásvilágában. A produkció május 27-én szerdán lesz látható és hallható a Művészetek Palotája (Müpa) Fesztivál Színházában.

    A legősibb mali húros hangszer, a ngoni újítójaként ismert előadó, Bassekou Kouyaté valamennyi világzenei díjat begyűjtötte már, jelölték Grammy-díjra is. A Müpában legújabb, Ba Power című lemezét mutatja be, és a koncert előtt workshopot is tart - közölték a szervezők az MTI-vel.
    A zenekart vezető Bassekou Kouyate Maliban született a zenészek és történetmondók kasztjában, amelynek egyik legfontosabb hangszere a ngoni. Afrika legrégibb húros hangszerét több mint kétezer éve használják, a bendzsó, a lant, a guimbri és a gitár ősének is tekinthető.
    Mielőtt megalakította saját zenekarát, olyan sztárokkal játszott együtt, mint Taj Mahal és Toumani Diabaté, de Ali Farka Toure posztumusz lemezén is szerepelt. Az igazi világsikert a négy ngoni-játékosra épülő Ngoni Ba hozta meg számára: az együttes azért egyedülálló, mert a mali zenekarokban korábban legfeljebb egy ngoni kapott szerepet.
    A zenekar debütáló albumával elnyerte a BBC-től az év afrikai előadója és az év afrikai lemeze címet. Az I Speak Fula című albumot Grammy-díjra jelölték, a 2013-as Jama ko pedig az év albuma lett az európai világzenei rádiósok listáján és számos szaklapban. Együttesével Bassekou bekapcsolódott az Africa Express című projektbe is, amelynek keretében Angliában Paul McCartney, John Paul Jones és Damon Albarn társaságában szerepelt.
    A Bassekou Kouyate & Ngoni Ba sikerének köszönhetően napjainkra a ngoni világszerte ismertté vált, a zenészek bebizonyították, hogy ezen az univerzális hangszeren szinte mindent el lehet játszani. A nyugat-afrikai zenében úgy használják, mint a rockban a ritmusgitárt, és Bassekou erre még rá is erősít. Szakítva a hagyományokkal a koncerten nem ülve, hanem állva szólaltatja meg, wah-wah pedált és erősítőket használva.
    Az Independent kritikusa a világ legjobb rock and roll együtteseként emlegette őket, míg a Guardian szerint a riffek hallatán még a Motörhead tagjai is levegő után kapkodnának. Idén megjelent Ba Power című lemezük az eddigieknél is intenzívebb, tovább erősítve a hangzást, amit már csak az afro-rock címkével lehet jelölni.
    A koncertet megelőző workshopon a Zászlótérben az érdeklődők első kézből kaphatnak információt a griot tradícióról.
    Közreműködők: Bassekou Kouyate (szóló ngoni), Amy Sacko (ének), Mamadou Kouyate (basszus ngoni), Moustafa Kouyate (ngoni ba), Mahamadou Tounkara (ütőhangszerek), Abou Sissoko (közepes méretű ngoni), Moctar Kouyate (lopótök).