Auguszta napja van. | 2024.03.29

Népszerű a komolyzene a magyarok körében egy felmérés szerint

2015-05-15 14:02:46

 Népszerű a komolyzene, de koncertre ritkán jut el a magyar lakosság - derül ki a Budapesti Fesztiválzenekar és az Index online kutatásából.

    A feldolgozott adatokból kiderül, hogy a komolyzene hallgatása iránti hajlandóságot nem, a koncertre járás gyakoriságát azonban erősen befolyásolja a lakóhely. A budapesti válaszadók közül csaknem kétszer annyian látogatnak el legalább évente valamilyen komolyzenei koncertre a falun élőkhöz képest, a komolyzenét hallgatók aránya azonban gyakorlatilag megegyezik a fővárosban és a kistelepülésen élők között. 
    Hangversenyekre a 25-40 éves korosztály jár a legkevesebbet, 40 év felett viszont - az életkor előrehaladásával - folyamatosan nő a koncertre járó, komolyzenét rendszeresen hallgató válaszadók aránya. A komolyzenét kedvelők mintegy 50 százaléka csak havonta, vagy még ritkábban szakít időt annak élvezetére.
    A megkérdezettek több mint fele rossz véleménnyel van a zenei oktatás színvonaláról, de a zenetanulást a többség fontosnak tartja: minden negyedik válaszadó szerint az iskolában mindenkinek meg kellene tanulnia játszani valamilyen hangszeren. A válaszadók kevesebb mint egy százaléka ellenezné, hogy gyermeke hangszert vegyen a kezébe. Öt emberből egy kötelezővé tenné gyermeke számára a zenetanulást, de a többiek is támogató álláspontot képviselnek, a végső döntést gyermekükre bízva. A komolyzene hallgatása iránt nyitottságot mutatók több mint fele szeretné, ha a gyermeke megtanulna hangszeren játszani.
    Három válaszadóból kettő játszott vagy játszani fog valamilyen hangszeren, jellemzően közülük kerülnek ki azok, akik gyakran, naponta vagy hetente hallgatnak komolyzenét. A gyakoribb zenehallgatók közé tartoznak azok is, akik állításuk szerint tudnak szolmizálni, kottát olvasni: 37 százalékuk naponta, 25 százalékuk hetente szakít időt a komolyzenei művek élvezetére. A válaszadók 14 százaléka jönne zavarba, ha hirtelen szolmizálnia kellene, 22 százalékuknak rémlik valami, 55 százalék magabiztos szolmizálóként tekint önmagára.
    A komolyzene beszerzésének forrása ma már nem a lemezbolt, hanem az internet. 
    A megkérdezettek több mint fele az átlagosnál műveltebbnek tartja magát klasszikus zenében, egyharmaduk komolyzenei műveltsége az iskolai énekórákból táplálkozik. 
    A felmérésben - amelyben a magasabb iskolai végzettségűek és általában a zenekedvelők felülreprezentáltak - 18 ezren vettek részt.