Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kiállítás nyílik Baranya római kori leleteiből Pécsen

2015-04-18 08:19:29

 

Látványos kiállítást ígér Baranya római kori leleteiből a Janus Pannonius Múzeum: az ismeretterjesztésre 21. századi megoldásokat alkalmazó állandó tárlat április 30-án nyílik Pécsett, a Martyn Ferenc Múzeumban.

 

A nagyközönség a Káptalan utca 4. szám alatti épületben az ókori Sopianae legszebb tárgyi emlékei, használati tárgyai mellett láthatja egy Kozármislenyben feltárt 2. századi halottaskocsi életnagyságú modelljét, a Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius-bronzfejet, Fetter Antal ókeresztény építménymakettjeit és a Sopianae-t bemutató élethű, háromdimenziós animációt is, amellyel virtuális sétát tehet a város egykori utcáin, épületeiben - írta a Janus Pannonius Múzeum az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.
Kiemelték: az állandó régészeti kiállítás azért jelentős, mert ilyenre, s ezzel együtt a Janus Pannonius Múzeum országos jelentőségű leletegyüttese legalább egy részének bemutatására, a pécsi régészeti múzeumi épület elhalasztott rekonstrukciója miatt hat év óta először van lehetőség.
A 15 millió forint pályázati támogatásból rendezett kiállítás már az általános iskolás kortól kiválóan alkalmas a játékos tanulásra, különféle, a témához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására is - fogalmaztak.
Hozzátették: a tárlat újabb forrásások elnyerésével tovább bővülhet. A tervek szerint az anyagot az év végéig a mindennapi élethez kapcsolódó római kori tárgyakkal, valamint makettekkel, a világörökség jelképeként szolgáló krisztogrammal, arany-, ezüst- és bronzékszerekkel, kerámiákkal, üvegekkel gazdagítják majd.

 

forrás: mti