Emma napja van. | 2024.04.19

Átadták az idei Vásáry Tamás Ösztöndíjakat

2015-04-02 14:35:27

Zenei kategóriában Beeri Barnabás, a Zeneakadémia klasszikus zongora szakos hallgatója, önkéntes kategóriában pedig Horváth Glória, a győri Széchenyi István Egyetem közösségi és civil tanulmányok szakának hallgatója vehette át csütörtökön az idei Vásáry Tamás Ösztöndíjat Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Vásáry Tamás zongoraművésztől, karmestertől, a díj névadójától Budapesten.

    Balog Zoltán köszöntőjében kiemelte: az ösztöndíj különlegessége, hogy egy élő emberről van elnevezve, egy "élő legendáról", akinek élete a legenda szó eredeti jelentése szerint valóban "olvasandó", azaz példamutató. A tehetség nem érdem, hanem adomány, ami ugyanakkor kötelez: kötelezi az egyént is, de az államot is, hogy támogassa a tehetség kibontakozását – mutatott rá a miniszter.
    Balog Zoltán úgy vélte: ha az ember a saját tehetségére figyel, az nem egoizmus, ugyanakkor emellett másra is kell tudnunk figyelni, éppen ez az önkéntesség lényege.
    A 2013-ban, Vásáry Tamás 80. születésnapja alkalmából megalapított, először tavaly kiosztott ösztöndíjat zenei és önkéntes kategóriákban ítélik oda évente egy-egy, legfeljebb 25 éves felsőoktatási hallgatónak vagy előkészítő képzésen részt vevő fiatalnak. Az ösztöndíj összege havi nettó 100 ezer forint egy éven át.
    Odaítéléséről a felsőoktatásért felelős államtitkár és az ösztöndíjbizottság javaslata alapján az emberi erőforrások minisztere dönt. Az ösztöndíjbizottság a miniszter által felkért testület, amelynek elnöke Vásáry Tamás, és idén tagja volt többek között Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekesnő is.
    Az ösztöndíj két kategóriája a névadó szellemiségét jeleníti meg, hiszen a világhírű Kossuth-díjas zongoraművész és karmester életében is fontos szerepet játszik az önkéntes tevékenység – mutatnak rá a díjátadóra kiadott sajtóközleményben.