Emma napja van. | 2024.04.19

Ismét lehet pályázni a Finnugor Kulturális Főváros címre

2015-03-25 11:49:13

 Szerdától magyar falvak, községek és városok is pályázhatnak a 2016-os Finnugor Kulturális Főváros címre - áll a szervezők MTI-hez eljutatott szerdai közleményében.

    A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) szervezésében megvalósuló pályázat idén az oroszországi finnugor népeket, valamint Magyarországot és a kárpát-medencei magyarságot állítja középpontba. A jelentkező települések május végégig nyújthatják be pályázataikat angol vagy orosz nyelven. Falvak és városok is részt vehetnek a megmérettetésben, kivéve az államalkotó finnugor nemzetek fővárosait, valamint Moszkvát.
    A pályázó településeknek egy egész évet kitöltő programsorozatot kell összeállítaniuk, mivel esetleges győzelem estén egy teljes esztendőig viselhetik a Finnugor Kulturális Főváros titulust.
    A MAFUN által életre hívott kezdeményezés célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, elősegítse azok együttműködését. A szervezők célkitűzése szerint a pályázat nemcsak a kulturális, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind globális szinten.
    A beérkező pályázatokról két fordulóban döntenek. Az első fordulóban június végéig egy öttagú zsűri választja ki a három legjobb koncepciót, amelynek benyújtói ezután az észtországi Tartuban személyes prezentációt adva versenyezhetnek tovább július 31-én, ahol még aznap kihirdetik a győztest.
    A Finnugor Kulturális Főváros titulust elsőként az udmurtok által lakott oroszországi Sztarije Bigi viselte 2014-ben, idén pedig az észtországi Obinitsa töltheti be a címet, ahol főként az észt egyik nyelvjárásának tekinthető, szetu nyelvet beszélő kisebbség él. Tavaly első magyar pályázóként Veszprém is részt vett a megmérettetésben a második helyet megszerezve.
    Az öttagú döntéshozó testületben idén Sampsa Holopainen, a MAFUN elnöke; Aapo Ilves észt költő és író; Ildikó Lehtinen finn néprajzkutató; Artyem Malik udmurt finnugor-kutató, valamint magyar részről Kiss Norbert nyelvészkutató és képregény-szerző foglal helyet.
    A jelentkezéshez szükséges dokumentumok mellett további információ a www.uralic.org weboldalon érhető el - olvasható a közleményben.