Andrea napja van. | 2024.04.18

lan of Xymox - A legendás gothic rock csapat szombaton a Dürerben

2015-01-13 11:49:43

 A gothic rock/dark wave stílus egyik kiemelkedő formációja, a nyolcvanas évek közepén Hollandiából indult Clan of Xymox ad koncertet szombaton a fővárosi Dürer Kertben, a Disorder Night című rendezvényen.

    A Clan of Xymoxot 1983-ban alapította a hollandiai Nijmegenben Ronny Moorings, Anka Wolbert, Frank Weyzig és Pieter Nooten. A csapat kis példányszámban megjelent, bemutatkozó anyagára, a Subsequent Pleasures-re felfigyelt a korszak egyik legfontosabb független kiadója, a 4AD, és az együttes előzenekarként turnézhatott a Dead Can Dance-szel és a Cocteau Twinsszel.
    A csapat - a xymox az angol zymotic (fertőző) eltorzított változata - 1985-ben elkészített cím nélküli első albuma sötét tónusaival, dübörgő szintetizátorfutamaival a népszerűsége csúcsán lévő dark/gothic zenéért rajongók kedvence lett, és a szakma is felfigyelt rá. A két hatalmas slágert (A Day, Stranger) is tartalmazó korong híre a BBC zenei műsorának vezetőjéhez, John Peelhez is eljutott, aki szerepeltette a Clan of Xymoxot Peel Session-sorozatában.
    Az 1986-ban kiadott Medusa után kiadót és némileg nevet is változtattak, maradt a Xymox, az Egyesült Államokban már így futottak be egy évvel később Blind Hearts című kislemezükkel. Újabb két sikeres album (Twist of Shadows, Phoenix) után két meghatározó ember, Anke Wolbert és Pieter Nooten távozott, azóta Ronny Moorings énekes, gitáros, billentyűs jelenti az állandóságot, ő határozza meg a csapat arculatát, stílusát. 
    Moorings, aki Hollandiából a németországi Lipcsébe költözött, 1997-től ismét Clan of Xymox néven működteti a zenekart, amely az azóta eltelt időben is folyamatosan alkot és turnézik, olykor változó társakkal. Jelenleg Mojca Zugna (basszusgitár, vokál), Mario Usai (gitár), Sean Göbel és Daniel Hoffman (billentyűs hangszerek) szerepelnek a zenekarban.
    A 2001-ben megjelent Notes From The Underground-ot az eddigi legjobb Clan of Xymox-albumként értékelték a kritikusok, akik jól fogadták a 2003-as Farewellt is. A csapat 2012-ben Kindred Spirits címmel a szintén a gothic/dark wave stílusban utazó pályatársak tiszteletére készített lemezt, olyan fontos előadók felvételeit feldolgozva, mint a Sisters of Mercy, a Cure, a Siouxsie & the Banshees, a Joy Division, a Nine Inch Nails, David Bowie, a Depeche Mode vagy a Radiohead. A legutóbbi stúdiólemez tavaly év elején jött ki Matters of Mind, Body & Soul címmel, miközben a Clan of Xymox három számmal szerepelt a The Guest című amerikai mozifilm zenéjében.
    A Clan of Xymox 2011-ben tervezett koncertje egyeztetési problémák miatt elmaradt a Dürer Kertben, egy évvel később viszont felléptek a Barba Negrában az Industrial Boom Reboot fesztiválon, mások mellett a Neon Judgement és a Front 242 társaságában.
    Ronny Mooringsék idén a Dürer Kertben adják első koncertjüket európai turnéjukon, amelyet márciusban három kaliforniai bulival szakítanak meg. A Clan of Xymox a Disorder Night című rendezvény keretében lép fel Budapesten, játszik a Pornography elnevezésű Cure tribute zenekar is, az afterpartyn pedig a Joy Division, a Cure, a Sisters of Mercy és más zenekarok számaira lehet bulizni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány