Auguszta napja van. | 2024.03.29

Dürrenmatt-darabbal indítja az évet a kolozsvári magyar színház

2015-01-05 15:37:12

Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabját mutatja be szerdán Tompa Gábor rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata.

    A színház közleménye szerint Tompa Gábor a provincializmus anatómiájának nevezte a Güllen nevű kisvárosban játszódó történetet az előadást beharangozó hétfői sajtótájékoztatón. A rendező felhívta a figyelmet arra, hogy a bemutató ezúttal csupán egy állomása lesz az előadást létrehozó munkafolyamatnak, ugyanis az utolsó pillanatban fontos szerepcserére kényszerültek: Alfred Ill szerepét Boér Ferenctől Orbán Attila vette át, míg az eredetileg általa játszott tanárét Viola Gábor alakítja.
    Mint írják, Visky András, az előadás dramaturgja szerint a darabban megjelenő gülleniek szegénysége nem anyagi természetű, ahogy szerinte saját társadalmunk szegénysége sem az. A közösség a szolidaritás akut hiányából fakadóan szegény.
    Carmencita Brojboiu egyfajta "second hand társadalomként" írta le Güllen város közösségét, ezért a szereplők jelmezei is turkálóból származó ruhák. A jelmezek sugallta világ érdekes kontrasztban áll Helmut Stürmer metaforikus díszletével - mutatnak rá a közleményben.
    Vasile Sirli zeneszerző dallamok, zajok, zenei gondolatok sajátos keverékeként jellemezte az előadás hanganyagát. Mint fogalmazott, ezekből hozta létre azt a hangszövetet, melyben benne van a szöveg cinizmusa és csípős kritikája, ugyanakkor saját nosztalgiája is, hiszen számára Dürrenmatt a fiatalságával, a hatvanas évek nyugati szellemével kapcsolódik össze.
    A kolozsvári öreg hölgyet Stief Magda játssza, és az előadásban csaknem az egész társulat színpadra lép.