Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nagy sikert hozott a Concerto Budapest kínai turnéja

2015-01-04 11:31:43

 Jelentős érdeklődés mellett nagy sikert hozott a Concerto Budapest négy várost érintő kínai turnéja, amelyen a Zeneakadémia rezidens zenekara az európai zenekultúra remekműveivel ismertette meg a kínai közönséget.

    A szombat esti turnét záró fellépésen ötször hívta vissza a közönség a zenekart, ezt követően pedig vastapssal, állva ünnepelték Keller András karmestert és a művészeket. Az érdeklődést jól tükrözi, hogy a kelet-kínai metropolisz impozáns Oriental Arts Centerében tartott esemény teltházat hozott a csaknem kétezer férőhelyes épületben. A Concerto Budapest Dvorak 9. szimfóniáját (Új világ szimfónia) és Johann Strauss válogatott darabjait - többek között a Kék Duna keringőt és a Radetzky indulót - játszotta. 
    A zenekar Sanghaj előtt a dél-kínai Kuangcsouban, a kelet-kínai Hsziamenben lépett fel, január elsején Csuhajban adott újévi koncertet, a turnét pedig szombat este Sanghajban zárták, s mindenhol a sanghajihoz hasonló érdeklődés volt jellemző.
    Keller András, a zenekar zeneigazgatója és karmestere az MTI-nek elmondta, hogy a Concerto Budapest már 2012-ben is járt az országban, a mostani turnéra való meghívás az akkori, kuangcsoui sikernek köszönhető. A zeneigazgató tervei között egy 2015-ös turné is szerepel, Rost Andrea operaénekesnővel és egy fiatal tehetség, Borsos Mihály bemutatásával.