Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kovács Géza: hazai és külföldi sikerek övezte évet zár a Nemzeti Filharmonikusok

2014-12-24 17:56:31

 Folytatódó Richard Strauss-, határon túli és martonvásári koncertsorozat, sikeres spanyol, török és koreai-japán turnék, neves hazai és külföldi vendégművészek fellépései kísérték a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) idei évét - összegezte Kovács Géza főigazgató az MTI-nek adott évértékelő interjújában.

    Az NFZ egyik kiemelt sorozata, Kocsis Zoltán főzeneigazgató szívügye Richard Strauss Magyarországon ritkán vagy soha nem játszott műveinek bemutatása. A sorozat idén májusban az Aus Italien című szimfonikus költeménnyel és Az úrhatnám polgár című szvittel folytatódott, novemberben pedig a Japán ünnepi zene, valamint - talán az egész év legfontosabb bemutatójaként - a József-legenda című balett került műsorra a Szegedi Kortárs Balettel együttműködésben - idézte fel Kovács Géza.
    Nagy sikerrel folytatódtak idén a zenekar hagyományos martonvásári Beethoven-estjei is, amelyeken ezúttal három szimfónia, és a komponista egyetlen, Krisztus az Olajfák hegyén című oratóriuma is elhangzott. Egy harmadik, szintén több éve futó sorozat keretében a zenekar és a Nemzeti Énekkar határon túli magyarlakta városokban ad hangversenyeket Közös otthonunk a zene mottóval. Idén többek között pünkösdkor Tordaszentlászlón, Kolozsváron és Szabadkán lépett fel az énekkar, október 6-án pedig Aradon énekelt négy alkalommal - sorolta a főigazgató.
    "Nagy szeretettel fogadnak minket ezeken a fellépéseken, amelyekkel reményeink szerint a békés egymás mellett éléshez is hozzá tudunk járulni. Aradon például román szélsőségesek tüntettek, de amikor a magyar Nemzeti Énekkar a magyar és az európai uniós mellett a román himnuszt is elénekelte román nyelven, akkor okafogyottá vált a tiltakozásuk, és eloldalogtak" - idézte fel Kovács Géza. Hozzátette, hogy jövőre Lendvára látogatnak, és egy horvátországi fellépés is szervezés alatt áll.
    Kiemelte: az idén is több mint félszáz koncertet adtak vidéki településeken - a Kodály Központtól gimnáziumi tornatermekig -, amelyek költségeit maguk állják. A hangversenyek mellett zenészeik, énekeseik rendszeresen látogatnak el általános és középiskolákba, ahol rendhagyó énekórákon vesznek részt, és olykor mini-mesterkurzusokat is tartanak.
    Külföldre csak akkor indulnak útnak, ha a koncertkörút pénzügyileg legalább "nullszaldós", ideális esetben nyereséges a zenekar számára - magyarázta. Idén februárban Spanyolországban, áprilisban Törökországban, júniusban Dél-Koreában és Japánban turnéztak nagy sikerrel. Kovács Géza elmondása szerint a jövő év talán valamivel kevésbé lesz sűrű ilyen szempontból, 2016-ban azonban újra sok időt, több mint 2 hónapot töltenek külföldön.
    Az NFZ hazai közönségét idén is neves magyar és külföldi vendégkarmesterekkel és -szólistákkal kényeztette. A dirigensek közül januárban Stefan Soltész, márciusban Kobajasi Kenicsiro, októberben Gilbert Varga állt a zenekar élén, halottak napján Carlo Montanaro vezényelte Verdi Requiemjét, decemberben pedig James Judd irányításával hallhattuk Mahler Feltámadás szimfóniáját. A magyar karmesterek közül is rendszeresen hívnak vendégeket, nem telik el például évad Kovács János vendégszereplése nélkül, de Medveczky Ádámot is nagyon gyakran meghívják - mondta Kovács Géza.
    A szólisták közül márciusban Emmanuel Pahud fuvola-, áprilisban Kun Woo Paik zongora-, szeptemberben Laurent Korcia hegedűművészt látta vendégül a zenekar, a magyar muzsikusok közül pedig olyan kiválóságokkal játszottak együtt, mint Ránki Dezső, Várdai István, Kelemen Barnabás vagy Jandó Jenő. 
    A főigazgató elmondása szerint a vendégművészek meghívásánál értékalapon döntenek, nem a "ragyogást" keresik, ezért a hírességek mellett olyan kevésbé "sztárolt", de kiváló muzsikusokat is meghívnak, mint Kun Woo Paik. "Úgy gondolom, hogy a mi közönségünket nem a ragyogás csábítja a koncertterembe, hanem az a biztonság, hogy tőlünk silányat nemigen kap, csak a Kocsis Zoltánra jellemző maximalizmus által áthatott produkciót" - mutatott rá.
    Kovács Géza kitért arra is, hogy a 2014/15-ös évadra bevezetett új, szabadon összeállítható bérletek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, már a kezdeti érdeklődés is akkora volt, hogy egy időre lefagyott a rendelési rendszer. "Az új bérlettípus bevezetését házon belül heves viták előzték meg, de most úgy tűnik, az idő az újítást igazolta" - mondta.
    A zenekar pénzügyi helyzetét stabilnak nevezte, mint mondta, szolid tartalékokkal is rendelkeznek. Még ha az állami támogatás idei mértéke nem is érte el a 2013-ban soha nem látott magasságba, 1 milliárd 875 millió forintra emelkedett szintet, helyzetük kiegyensúlyozott - tette hozzá.
    "A jövő évi kilátások ugyanakkor nem tűnnek túl jónak. Bár leírva számot még nem láttunk, a hírek szerint mintegy 200 millió forinttal csökkenhet a támogatásunk az ideihez képest" - mondta.
    Kovács Géza megjegyezte: azért lenne különösen fájó a támogatás megkurtítása, mert ennek főleg a zenekar által finanszírozott vidéki és ifjúsági koncertek látnák kárát.
    A főigazgató a jövő év legfontosabb tervei között említette a Bartók Új Sorozat felvételeinek folytatását a komponista vegyes kari műveivel és A kékszakállú herceg várával. "A sorozat felvétele több évnyi kényszerű szünet után jövőre újra lendületet vesz" - hangsúlyozta.