Emma napja van. | 2024.04.19

Borsodi Vágta Hernádnémetiben

2014-08-14 04:06:24

Immáron második alkalommal adott otthont szombaton Hernádnémeti a Borsodi Vágtának.  A nívós lóversenyt dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Dr. Mengyi Roland a Borsodi Vágta fővédnöke megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy a magyarság története összeforrott a lótenyésztéssel, lovaglással.  Ennek igazolására felelevenítette a  Fehér ló mondáját, amely szerint Árpád vezér egy csodálatos fehér paripáért vásárolta meg  a Kárpát-medencét. Az ezt követő korokat is végig kísérte a ló szeretete, legyen szó végvári vitézekről, vagy a 48-as huszárokról. „A lovas tudás, és hagyományok mindig is jellemezték a magyarságot”- vont mérleget dr. Mengyi Roland, aki kitért arra, hogy az idő kerekét nem lehetett megállítani, a technika fejlődésével, Széchenyi korában a lovaglást a sport irányába terelték és a lótenyésztést is megújították.

„Akik ma itt vannak méltó követői ezen lovas hagyományoknak, tradícióknak” – méltatta a lovasokat és a közönséget a közgyűlés elnöke, aki elárulta, hogy megérzése szerint a megyei versenyről tovább jutóknak a Nemzeti Vágtán biztos befutó helyük lesz. „Kezdődjék hát a vágta!” – zárta beszédét dr. Mengyi Roland.

Dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere köszöntőjében időutazásra invitálta a vendégeket. Egy régi, téli történetet elevenített fel, amikor  lovas szánnal vitték az ajándékot a gyerekeknek. Ez volt az első lovas esemény a településen, amelyet azóta sok követett. Kiemelte, hogy igazi összefogásnak köszönhetően rendezték meg tavaly először  a Nemzeti Vágta megyei előfutamát. Megköszönte az önkormányzati dolgozók, a helyi és környékbeli vállalkozók , a támogatók segítségét.

A lovasoknak sikeres, balesetmentes versenyt, a nézőknek jó szórakozást kívánt a polgármester. A megnyitó keretében Boronkai József görög katolikus parochus kért áldást a versenyre.

Az ünnepi pillanatokat követően nyeregbe pattantak a lovasok, s az előfutamokkal kezdetét vette a vágta. Közben a nézők megismerkedhettek egy karámban kiállított haszonállatokkal a pulykától a birkáig. A nap is kisütött, minden feltétel adott volt a derbihez. A versenyt Gesztely képviseletében a Mira nyergében lovagló Arany Szilvia nyerte.