Rudolf napja van. | 2024.04.17

Egy vidéki költő a Szuha-völgyéből

2014-12-14 16:05:36

Béka lesz az ebihalból kötet bemutatása és az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtására pénteken került sor a Surányi Gimnázium és Szakképző Iskola klubtermében. P.Dányi Gabriella könyvének ismertetése a várakozás ünnepi légkörében különös fényt és felejthetetlen élményt nyújtott a klubterem zsúfolásig megtelt hallgatóságának.

Béka lesz az ebihalból verseskötetek

A kies Szuha-völgy apró festői falujából, Kurittyánból származó költőnő három évtizede Kazincbarcikán él, de még ma is vidékinek tartja magát.

Kötetének címe – Béka lesz az ebihalból - jelzi azt a hosszú olykor gyötrelmes utat, átalakulást, fejlődést, melynek végén egy érett költővel találkozunk. Hosszú volt az az út, melynek végén P.Dányi Gabriella megtalálta művész énjét. Festett, írt, költött, képzőművészkedett, és közben volt több évnyi csend, ami nem az alkotáshoz való hűtlenséget jelentette, hanem az útkeresés része volt.

A nagy áttörést Devecsery László hatvanadik születésnapjára megjelentetett verseskötet illusztrálása hozta meg P.Dányi Gabriellának. Hatvan vershez és a borítóhoz készített illusztráció, a szombathelyi Vörösmarty színházban tartott verseskötet bemutató jelezte a művész megtalálta önmagát.

P.Dányi Gabriella költőnő

Erről P.Dányi Gabriella így ír: Ekkor úgy éreztem, hazaérkeztem egy hosszú, fárasztó, értelmetlen útról. Hónapokig versekben éltem, és amikor megszólított egy-egy vers a lelkem röpített, mintha szárnyam lenne, és súlytalanná válnék, szinte lebegtem, fájdalom, és egyéb földi érzések nélkül a vászon felett. Mindig is szerettem az irodalmat, hozzátartozott a mindennapjaimhoz, de nem éreztem késztetést, hogy megmutassam magam. Egészen 2011 teléig, amikor szinte kényszert éreztem, hogy kiírjam magamból azt ami szétfeszít és túlcsordul rajtam.”

Középen Klemenntné Bíró Anikó

Klementné Bíró Anikó a kötet lektora így fogalmazza meg véleményét P.Dányi Gabriella, - Békává válni az ebihalból – verseskötetéről:„Az ebihalból békává válásnak hosszú, és göröngyös útja van: nem nagy szavak ezek, amikor azt érzem, hogy béke és borzalom, idill és tragikum, szegélyezik az utat. Csak címszavakban: boldogság, szabadság, szeretet, kiteljesedés, igazi társ utáni vágy, - végig nyitva a szív mindezek felé, miközben olvashatunk a magányról, bánatról, komolyságról, kötöttségről. Az összetört szív nem csak szimbólum a költeményekben, hanem keserű valóság is. Ám a végén már a jövőt fogalmazza meg a költő – a reményt, a vágyat a szépre, a jóra, amely teljesülni látszik.”

Klementné Bíró Anikó, Soltész Ákos és Ari Martin által illusztrált könyvet ajánlja azoknak, akik szeretnének egy kis időre gyermekké válni e versek által, emellett megismernének egy életutat, egy érzékeny, másokra figyelő, éppen magára találó lélek útját, reményét a boldog életre.

Dányi Krisztián színművész

Dányi Krisztián színművész úgy fogalmaz, hogy ez a verseskötet nemcsak a gyerekeknek, hanem mindannyiunknak szól.

Miko Nikolett és Mikó László duettet énekel

A könyvbemutatón az egykori kazincbarcikai gimnazista Dányi Krisztián, a Karinthy Színház művésze szavalt a szerző verseiből, Mikó Nikolett és Mikó László, az iskola diákjai duettet énekelt, Bulláné Farkas Beáta énekelt, és a Dózsa György Tagiskola kis tanulói pedig szavaltak.

Bulláné Farkas Beáta és a Dózsa György Tagiskola növendékei

Vattay József, az iskola igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy büszke arra, hogy az intézményben hagyományos keretek között megtartott adventi gyertyagyújtások közé került egy olyan rendhagyó kulturális rendezvény is, amely visszahozta a karácsonyi készülődés hangulatát, fényét, illatait, közösségformáló erejét.  

Vattay József igazgató

(Fotó: dávid - kaló, cikk dávid, videó miklós lívia - kaló a.)

IDE KATTINTVA MEGNÉZHETI AZ ESEMÉNYRŐL KÉSZÍTETT FOTÓINKAT!