Emma napja van. | 2024.04.19

Karácsonyi hárfaestet ad a Zeneakadémián Vigh Andrea

2014-12-13 13:01:16

Vigh Andrea neves zenésztársai, barátai közreműködésével karácsonyi hárfakoncertet ad a Zeneakadémián december 19-én, pénteken az MVM Koncertek keretében.

    Az esten Vigh Andrea az elmúlt 10 év legszebb műsorszámaiból válogat zenésztársai, Onczay Csaba gordonka-, Szabadi Vilmos hegedű-, Bársony Péter brácsa-, Drahos Béla fuvola- és Szatmári Zsolt klarinétművész, Tokody Ilona szoprán, valamint a Nyári-vonósnégyes (Nyári László, Szajkó Géza, Dráfi Kálmán, Balázs István) közreműködésével.
    Vigh Andrea Tokody Ilonával többek között Tosca imáját, Onczay Csabával Bruch Kol Nidrei és Granados Spanyol tánc című műveit, Szabadi Vilmossal Vecsey Valse Triste, Paganini La Campanella és Kreisler Liebesleid című kompozícióit adja elő a hangverseny első felében. 
    A második részben Drahos Bélával és Bársony Péterrel Debussy Triószonátáját szólaltatják meg, Drahos Bélával, Szatmári Zsolttal és a Nyári-vonósnégyessel pedig Ravel Bevezetés és allegróját mutatják be.     
    A koncerten Vigh Andrea több szólóművet, Hasselmans, Durand, Tournier, Smetana-Trenecek és Debussy darabjait is eljátssza.
    Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 novembere óta a Zeneakadémia rektora. 
    Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York, Carnegie Hall). 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban adott szóló hárfakoncertet. 
    Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában, emellett számos tévéfelvétel is megörökítette játékát. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.
    A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.
    Vigh Andrea 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián.