Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csütörtöktől látható a mozikban a Drága Elza! című, második világháborús játékfilm

2014-11-26 21:22:48

Látványos jelenetekkel, sokrétegű történettel várja a nézőket a második világháborús környezetben játszódó Drága Elza! című független játékfilm, amely csütörtöktől lesz látható a hazai mozikban.
    A film egy keleti fronton harcoló magyar katona, Lombos Mihály honvéd pokoljárásáról, valamint a jó és a rossz az ember lelkéért folyó örök harcáról szól - mondta el az MTI-nek Füle Zoltán, a Drága Elza! rendezője és forgatókönyvírója az MTI-nek.
    A rendező szerint az első ötletek alapján a Drága Elza! egy egyszerű - bár hiánypótló - világháborús film lett volna, amely a harcokat a magyar katonák szemszögéből mutatta volna be. Végül a forgatókönyvbe egy mélyebb szálat is beleszőttek, így egy olyan mű született, amely a látványos háborús jeleneteket az ember, isten és sátán közötti drámai küzdelem ábrázolásával ötvözi.
    Füle Zoltán szerint ezt a többrétegűséget jól jellemzi a film első jelenete, amelyben Elza - Lombos honvéd naplójának címzettje és kedvese - a Kísértő szerepét betöltő Ziffer Lajos munkaszolgálatost az ószövetségi Jób könyvének mondataival bocsátja útjára. Lombos tengernyi szenvedéssel járó próbatétele hamarosan megkezdődik: orosz fogságba kerül, majd beosztják a szovjet hadsereg egy büntetőszázadába, a "taposók" közé, akiknek a feladata az ellenséges aknák felderítése - a saját életük árán.
    A film forgatása nagyjából 50 napot vett igénybe, egyes csatajelenetekben több mint száz szereplő is részt vett. Füle Zoltán kiemelte a film látványvilágát, elmondása szerint olyan vizuális effekteket is felhasználtak, amelyek más világháborús környezetben játszódó alkotásokban még nem jelentek meg.
    A rendező egyébként a filmmel kapcsolatban arra a legbüszkébb, hogy az állami támogatás nélkül, magánforrásokból finanszírozva készült. A Drága Elza! legfontosabb jeleneteként az elhagyatott gyárban, álló vonatszerelvények között játszódó 9 perces részt emelte ki, amelyben az orosz katonák - az általuk eleven pajzsként felhasznált Lombos honvéddal együtt - német orvlövészek tüzében küzdenek a túlélésért.
    A főszereplő Makray Gábor Lombos közlegény szerepével anyai nagyapja előtt szeretne tisztelegni, aki maga is megjárta a keleti frontot, és akinek történeteiből a színész rengeteg ihletet merített karakterének megformálásához.
    Barbalics Péter, a Drága Elza! egyik producere elmondta, hogy az alkotás a mai magyar játékfilmek átlagos költségvetésénél jóval kevesebb pénzből, nagyjából 200 millió forintból készült el. A producer szerint ez mintegy harmada-negyede annak az összegnek, amibe egy hasonló film kerülne normális költségvetés esetén. A költségek lefaragásában jelentős szerepet játszott a stáb kiterjedt kapcsolatrendszere: sokan lelkesesedésből vállalták a munkát, a forgatáshoz szükséges korhű ruházatok és fegyverek pedig hagyományőrző csoportoknak köszönhetően kerültek a filmbe.
    A film fő szerepeiben Makray Gábor mellett Bodor Géza, Varga Tamás és Ripli Zsuzsanna látható, az operatőr és a forgatókönyv egyik írója Grátz Márk volt, míg a zenéért Horváth Szilárd felelt.

Fotó: www.facebook.com/dragaelza