Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint 170 művész alkotásából nyílt tárlat a Várkert Bazárban

2014-11-21 18:39:53

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségét mutatja be a Várkert Bazár déli palotájában pénteken nyílt kiállítás, amelyen a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

    "Célunk egy olyan reprezentatív tér létrehozása, ahol az NKA által támogatott műveket minél több látogató számára elérhetővé tudjuk tenni" - mondta el Doncsev András, a NKA alelnöke a tárlat megnyitóján. 
    Felidézte, hogy az elmúlt években dinamikusan nőtt a támogatott és kiállított alkotások száma, hiszen míg hat évvel ezelőtt csupán 27 pályázat kapott támogatást, 2012-ben már 101, tavaly pedig csaknem 200 mű megvalósítását segítette az alap. Hozzátette: idén az NKA valamennyi kollégiuma összesen mintegy 5000 alkotást részesített több mint 7 milliárd forint támogatásban.
    A kiválasztás szempontjai között kizárólag a szakmai és művészi színvonal volt a vezérlő elv - hangsúlyozta az alelnök.
    Sturcz János, a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumának vezetője úgy vélte, hogy az NKA által támogatott művészek éves kiállításának jó esélye van arra, hogy átfogó képet adjon a kortárs magyar képző- és iparművészetről. 
    Felidézte, hogy a tárlat előzményei 2006-ra nyúlnak vissza; ekkor rendezett ugyanis először kiállítást az Iparművészeti Múzeum Megvalósult művek címmel a kuratórium által támogatott iparművészek alkotásaiból. Ebből később hagyomány lett és minden évben helyet adott az intézmény a bemutatónak, idén azonban először egyben, egy helyszínen láthatók a képző- és iparművészeti tárgyak.
    Az NKA Művészeti Alkotások Kiállítása című tárlaton a 2013-as alkotói pályázatra született grafikák, festmények, szobrok, kerámiák, textilek és designalkotások 14 teremben mutatkoznak be. A műfajilag sokszínű munkákban közös, hogy a kortárs magyar képző- és iparművészet kérdéseibe, a kortárs alkotók dilemmáiba, érzéseibe, világról alkotott véleményeibe engednek bepillantást. 
    A tárlat november 21. és 2015. január 31. között látogatható.