Emma napja van. | 2024.04.19

Engedélyhez kötik a külföldi televíziós sorozatok sugárzását Kínában

2014-11-04 12:24:39

A korábbi korlátozásokat követően a jövőben engedélykötelesek lesznek a kínai videomegosztó portálokon sugárzott külföldi sorozatok - jelentette be a sajtóért, publikációért, rádióért, filmért és televízióért felelős főhivatal (SARPPFT).

    Az előírások szerint a hivatalnak előzetesen vizsgálnia kell az ország határain túlról származó televíziós műsorokat, amelyek csak az illetékesek beleegyezésével lesznek bemutathatók a videomegosztó portálokon.
    A hivatal szerint a szabályozás korántsem új, a kelet-ázsiai országban a hagyományos televíziókészülékeken fogható adások esetén már alkalmazzák. Az előírások a már feltöltött tartalmakra és a streaming módban nézhető műsorokra is vonatkoznak majd. 
    A videomegosztó portálok hatalmas népszerűségnek örvendenek Kínában, nem utolsósorban a hagyományos tévéadások egyelőre jóval kiterjedtebb cenzúrája - és a kínai lakosok gyakori panasza szerint unalmas, színvonaltalan tartalma - miatt. Az online oldalak látogatottsága idén három számjegyű növekedést mutat. A kínai nézők az öt legnagyobb portálon csak júliusban több mint 2,86 milliárd órát töltöttek el, ezen portálok havi látogatottsága ugyanebben a hónapban 474 millió fő volt. Az oldalakon jelenleg előzetes cenzúra működik, amelyet szükség szerint korrigál a televízió főhivatal.
    A külföldi - mindenekelőtt a koreai, japán, amerikai - sorozatok jellemzően a kínaiaknál is kedveltebbek, jelenleg a feltöltött tartalmak több mint felét teszik ki. A műsorok tartalmát már korábban is szabályozni próbálták a hatóságok, mondván sem az interneten, sem a televízióban nem szívesen látottak a túlságosan is szórakoztató jellegű, felszínes, valós tartalmat nem közvetítő műsorok, például a valóság vagy kibeszélő show-k, a társkereső műsorok. A televízióban a külföldi sorozatok arányát is meghatározzák, a teljes műsoridő legfeljebb harmadát tehetik ki, s nem sugározhatók főműsoridőben.