Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Virtuózok fővédnöke szerint a szerénység és a magabiztosság a művész két legfőbb erénye

2014-11-02 19:06:45

A magyar művészek legyenek szerények, de mindenféle szégyenlősség nélkül vállalják magabiztosan tehetségüket - mondta az MTI-nek adott interjújában a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsor fővédnöke, Ioan Holender, aki csaknem húsz évig volt a Bécsi Állami Operaház igazgatója.

    A világ első televíziós komolyzenei tehetségkutatójának fővédnöke úgy véli, nem könnyű a klasszikus zenét közel vinni olyanokhoz, akik eddig nem érdeklődtek iránta. Örömtelinek nevezte, hogy a Virtuózokkal színvonalas és értékközvetítő komolyzenei program jött létre, és kiemelte: a műsor azokban ébreszt kíváncsiságot a komolyzene iránt, akiknek mindennapi életében eddig nem volt jelen a klasszikus zene. 
    A romániai születésű osztrák kulturális menedzser rendkívül megtisztelőnek nevezte, hogy megbízták a feladattal. Az MTI kérdésére elmondta: számos országban vett részt tehetségkutató versenyeken, azonban ez az első alkalom, hogy közszolgálati televízió kérte fel fővédnöknek. Holender két és fél évig volt tanácsadó a Magyar Állami Operaháznál, így a magyar komolyzenei életet is jól ismeri. 
    A fővédnök szerint a magyar zenészek számára a Virtuózok olyan nemzetközi lehetőség, amely megmutatja, hogy Magyarország még mindig mennyi értéket tud adni a klasszikus zenei világnak.
    Ugyan a tehetség nem maradhat sokáig megbújva, fontos, hogy az igazi talentumokat még fiatal korban fedezzék fel - hangsúlyozta Holender, és kiemelte: a magyar művészeknek nincs kevesebb vagy több tanulnivalója, mint bármely európai zenésznek. 
    Ioan Holender 1935-ben született, mérnöknek tanult, de mivel részt vett az 1956-os mozgalmakban, a román egyetemekről kizárták, így teniszedző lett. 1959-ben disszidált Bécsbe, ahol eleinte edzőként dolgozott, majd a bécsi Volksoper segédrendezője lett. 1962-ben énekművész diplomát szerzett, 1966-től a Starka színházi élettel foglalkozó ügynökség alkalmazta, amelynek később vezetője lett. 1992-től Holender vezette a bécsi Volksopert négy éven át, és a Bécsi Állami Operaházat, amelyek élén az intézmény történetében a leghosszabb ideig, 19 évig állt. 
    Holender fedezte fel Rost Andreát, valamint Natalie Dessay és Angela Gheorghiu énekeseket. Ioan Holender a New York-i Metropolitan Opera és a tokiói Tavaszi Fesztivál főtanácsadója, valamint a bukaresti Enescu Fesztivál művészeti igazgatója. 
    Az MTI-nek elmondta: számos elismerés és kitüntetés közül szívének az a legkedvesebb, amelyet szülővárosától, Temesvártól kapott, ugyanis a város díszpolgára lett.