Emma napja van. | 2024.04.19

Megemlékezés és díjátadó az Írószövetségben

2014-10-23 10:54:09

 

Az október 23-i megemlékezés keretében adták át csütörtökön a Magyar Írószövetség székházában a Gérecz Attila- és az Arany János-díjakat.

    "1956 a nemzeti egység élménye, mikor többek lettünk együtt, mint amire külön-külön képesek lettünk volna" - emlékeztetett ünnepi beszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális főosztályvezetője. Hausenblasz Dóra hozzátette: a maiak feladata, hogy ezt az örökséget továbbadják a következő generációk számára, ebben pedig különleges felelősség hárul az írókra.
    A megemlékezésen az írószövetség Bajza utcai székházának falán lévő 1956-os, valamint Gérecz Attila-emléktábláknál koszorút helyeztek el az Emmi, a terézvárosi önkormányzat, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar PEN Klub, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Írók Szakszervezete, a Magyar Írók Egyesülete, a József Attila Kör, a Fiatal Írók Szövetsége és a Magyar Írószövetség képviselői.
    A koszorúzást követően az írószövetség dísztermében adták át a fiatal költőknek járó Gérecz Attila-díjat. Az elismerésben idén Áfra János részesült az etika, az irodalom és a szociális problémák iránt is érzékeny, Glaukóma című, 2012-ben megjelent verseskötetéért.
    Papp-Für János költő laudációjában elmondta: Áfra János költészete azért válik kiemelkedően hitelessé, mert kivételes erővel láttatja is képeit; legszembetűnőbb és legrokonszenvesebb vonása az őszinteség. Alkotói sokoldalúságát bizonyítja, hogy nemcsak költőként mutatkozott be eddig, hanem képzőművészként is volt két tárlata, ezen felül az irodalmi élet aktív szervezője - méltatatta a díjazottat Papp-Für János.
    Áfra János az oklevél és a pénzjutalom mellett Rácz Edit kisplasztikáját vehette át Hausenblasz Dórától.
    Az ünnepség keretében Oláh János költő, a Magyar Írószövetség Arany János Alapítványának elnöke átadta az alapítvány életmű-díjait. Elismerésben részesült Alföldy Jenő irodalomtörténész, Bertha Zoltán irodalomtörténész és Kemsei István költő, író. A laudációk után a díjazottak a pénzjutalom és oklevél mellett Kő Pál Arany János-szobrát is átvehették a kuratórium elnökétől.