Emma napja van. | 2024.04.19

A hétvégén rendezik meg a Végvári vigasságokat Egerben

2014-08-12 10:57:57

 

Augusztus 15. és 17. között tartják meg a Végvári vigasságokat az egri várban, amelyet az 1552-es ostrom újrajátszása mellett koncertek, felvonulások, kiállítások is színesítenek - jelentették be a szervezők kedden Egerben.

 

    Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Végvári vigasságok a várhoz, illetve a török-korhoz köthető történelmi hagyományokra támaszkodik, ugyanakkor a visszatérő elemek mellett számos ponton meg is újult az idén 19. alkalommal zajló rendezvény. Megjegyezte: tavaly óta augusztus közepén rendezik meg az 1552-es ostrom `újrajátszása` köré szervezett programot, amelyet egyebek mellett koncertek, felvonulások, előadások, kiállítások is színesítenek.
    `Felkészülten várjuk a látogatók ostromát, és reméljük, a vendégeink nem lógó orral távoznak majd tőlünk, mint 1552-ben a törökök` - tette hozzá az igazgató.
    Csillag Tamás, az Egri Históriás Nonprofit Kft. igazgatója kiemelte: az idén az ország számos részéről érkeznek hagyományőrzők, mintegy százötvenen, így a török és magyar oldalra is bőven jut szereplő. Igazi ostromhangulatra lehet számítani a hétvégén - tette hozzá.
    A programok pénteken kezdődnek: délelőttől bemutatók, kiállítások, gyerekműsorok várják a látogatókat, majd délután indul a csapatok felvonulása a várba. A megnyitót a Gótikus palota előtt tartják. Az ostromra szombaton 18 órakor, vasárnap 11 órakor kerül sor.
    A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a történelmi fesztivál felvezetése már javában tart: a belvárosban korhű ruhába öltöztetett szereplők a késő délutáni-esti órákban jeleneteket adnak elő Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből, méghozzá interaktív módon, a járókelőket is bevonva a játékba.
    Habis László polgármester az MTI-nek elmondta: pénteken Eger vendége lesz a török nagykövet, aki az önkormányzattal, a helyi kereskedelmi és iparkamarával, valamint az Eszterházy Károly Főiskolával való kapcsolatfelvételről tárgyal a városban. A polgármester hozzátette: felvetődött az is, hogy tiszteletbeli török konzult neveznek ki Egerben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó