Bernát, Felícia napja van. | 2019.05.20 | MNB középárfolyam:

Új határidő: február 23-ig lehet jelentkezni az Európai Ifjúsági Károly-díjra

2015-02-03 08:55:16

Van egy jó ötleted Európáról, amelyet megvalósítanál? 16–30 év közötti fiatal vagy? Február 23-ig még pályázhatsz az Európai Ifjúsági Károly-díjra, amelynek győztesei a pénzjutalom mellett Aachenbe és az Európai Parlamentbe is ellátogathatnak.

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj célja az európai tudatosság fejlesztése a fiatalok körében, illetve a fiatalok bevonása az európai integrációs projektekbe.

A díjat fiatalok olyan projektjeinek ítélik oda, amelyek elősegítik a kölcsönös megértést és az európai azonosságtudat kialakulását.

A legjobb projekt díja 5000 euró, a második helyezetté 3000 euró, a harmadik helyezetté pedig 2000 euró. A három győztest ezenkívül meghívják az Európai Parlamentbe (Brüsszelbe vagy Strasbourgba), a 28 kiválasztott nemzeti projekt képviselői pedig négynapos aacheni utazáson vehetnek részt.

 

A 2014-es nyertesek az EP-ben

A tavaly díjazott három projekt képviselői 2014. december 1–2-án voltak az Európai Parlament vendégei Brüsszelben, ahol képviselőkkel és Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével is találkoztak. Szerkesztőségünknek benyomásaikról és további terveikről is meséltek.

A győztes Our Europe dán csapat egy éven át keresztül 24 európai ország fiataljait kereste fel otthonukban. A csapat tagjai házigazdáikkal éltek, a velük készített interjúk pedig videó, rádióműsor és cikk formájában honlapjukon is megjelentek. A díjat bizalom növelő elismerésként tekintik, amelyből újabb projekteket valósítanak majd meg a jövőben.

A második helyen a JouwDelft & Co elnevezésű holland ifjúsági kongresszus ötlete végzett. A 2012-ben megrendezett esemény azzal foglalkozott, hogy miként lehetne helyi megoldásokat találni például a fiatalokat sújtó munkanélküliség csökkentésére. A javaslatokat az Európai Parlamentbe is eljuttatták. Szerintük a díj egy jó eszköz, amely cselekvésre ösztönzi a fiatalokat.

A harmadik helyezett 2014-ben a ciprusi Employment4U projekt lett. A projekt keretében a szervezők ifjúsági képzési programot indítottak és tanácsot adtak álláskereső fiataloknak. A jövőben szeretnének civilszervezetté alakulni vagy hasonló, nagyobb projekteket megvalósítani.

Forrás, kép: