Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fritz Tamás: az első szabad választással Magyarország felzárkózott Európához

2020-05-02 11:16:00

Az első szabad választással, az első szabadon választott parlamenttel és kormánnyal Magyarország felzárkózott Európához - mondta Fritz Tamás politológus az M1 aktuális csatornán szombat reggel.

    A harminc éve történtek "a magyar történelem aranyló, fénylő napjai közé tartoznak", több évtizedes diktatúrát sikerült megtörni. Ennek legsikeresebb része az intézményi, jogi átalakulás, így elkezdődhetett a modern demokrácia - jelentette ki. A hiányosságok közé tartozott ugyanakkor, hogy nem született új alkotmány, csak az 1949. évi sztálini alkotmányt módosították, miközben szinte minden más posztkommunista országban akkortájt új alaptörvényt alkottak. Továbbá az MDF és az SZDSZ erős szembenállása miatt nem sikerült a történelmi igazságtétel, a múlt rendszer képviselőinek elszámoltatása és kiszorítása a közéletből, így a posztkommunista elit át tudta menteni hatalmát - mondta Fricz Tamás.
    Ezeket a feladatokat csak 2010-től a második Orbán-kormány végezte el az új alaptörvénnyel, a posztkommunista struktúrák kiszorításával és a valódi polgári demokratikus mentalitás meghonosításával, továbbá a gazdasági függőségek felszámolásával - hangsúlyozta.
    Harminc éve, 1990. május 2-án ült össze a rendszerváltás utáni első, szabadon választott Országgyűlés.