Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kórházfőparancsnok: a nagyobb idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok

2020-04-30 13:30:00

A nagyobb, 200-nál több embert ellátó idősotthonokban is lesznek kórházparancsnokok - közölte a koronavírus-járvány miatt kinevezett országos kórházfőparancsnok az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    Halmosi Zsolt elmondta: 18 ilyen intézményt jelöltek ki az országban. Ezek közül nyolc önkormányzati kezelésben van, ötöt a központi költségvetésből tartanak fenn, három egyházi, kettő pedig magánintézmény.
    Kiemelte: a kórházparancsnokok a felelősséget nem fogják átvenni a fenntartóktól, csak a járványveszéllyel kapcsolatos szabályok betartására és az egészségügyi készletek védelmére tehetnek javaslatot.
    Halmosi Zsolt jelezte, csütörtökön lépett hatályba az idősotthonoknál is kórházparancsnok kinevezésére lehetőséget adó kormányrendelet.
    A rendelet előírása szerint erre az egészségügyért felelős miniszter tehet javaslatot, a döntést a belügyminiszter hozza meg. Az intézményparancsnokoknak lehetőségük van az idősotthonokban a járványügyi szabályok és az egészségügyi készletek védelmére vonatkozó előírások betartásának ellenőrzésére.
    Amint a belügyminiszter meghozza döntését, az intézményvezetők megkezdik a munkájukat - közölte Halmosi Zsolt.