Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szándékosan rendőrök közé hajtott egy autós Franciaországban

2020-04-28 07:23:34

Szándékosan két igazoltató motoros rendőr közé hajtott hétfőn egy, a menetiránnyal szemben haladó autós Párizs egyik északkeleti elővárosában, Colombes-ban. A férfit a helyszínen előállították, tettét a palesztin helyzettel indokolta - közölték francia rendőrségi források.

    A támadásban az egyik rendőr könnyebben, a lábán, a másik súlyosabban, a fején sérült meg, mindkettőjüket kórházba szállították, de egyikük sincs életveszélyben.
    A két rendőr a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő kijárási korlátozások ellenőrzésére igazoltott autósokat, amikor este 6 óra körül egy fekete színű, BMW típusú gépkocsi elgázolta őket.
    A tettes helyi lakos, akit nem messze a támadás helyszínétől őrizetbe vettek. Az ügyészség szerint a gyanúsított azonnal jelezte, hogy szándékosan hajtott a rendőrök közé. Azt mondta, hogy Palesztina helyzetét akarta megbosszulni.
    A feltételezett tettes otthonában jelenleg házkutatást tart a rendőrség. A gépkocsijában egy kést és egy levelet találtak a nyomozók, amelyben magára vállalata a támadást.
    A 29 éves elkövető nem szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, de köztörvényes bűncselekmények miatt 2008-ban közmunkára ítélték.
    A gyanúsított korábban pszichiátriai krízisen is átesett, de kórházban emiatt nem ápolták, elmeállapotát kedden vizsgálja meg a rendőrség annak eldöntésére, hogy őrizetbe vétele összeegyeztethető-e az állapotával.
    Az ügyben a Párizshoz közeli Nanterre ügyészségének megbízásából a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot, a párizsi terrorellenes ügyészség figyelemmel kíséri a nyomozást, de egyelőre nem indított eljárást.