Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2020-04-26 16:16:56

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Kontinensünk keleti szélén, a Kelet-európai-síkságon át egészen a Balkánig egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik. A front mentén felhős az idő, de záporok inkább csak elszórtan, elsősorban a melegfronti szakasznál alakulnak ki. Egy-egy elöregedett front található Nagy-Britannia, illetve a Skandináv-félsziget térségében, ám ezek számottevő csapadékot már nem adnak. Szárazföldünk többi részén jellegtelen a nyomási mező, és a többórás napsütés mellett inkább csak néhol fordul elő csapadék. A Kárpát-medence fölé hétfőn nyugat felől már nedvesebb, melegebb és labilisabb levegő áramlik, emiatt a délutáni órákban nyugaton záporok, zivatarok is kipattanhatnak.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------
    A napsütés mellett vasárnap változó erősségű gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, majd késő délutántól az ország nagy részén csökken a felhőzet, kiderül az ég. Éjszaka, illetve hétfő délelőtt főként a Dunántúlon lehet felhősebb az idő, majd később máshol is megnövekszik a gomoly- és fátyolfelhőzet. Vasárnap délnyugaton, esetleg északkeleten néhol zápor előfordulhat. Hétfő délutántól nyugat felől elszórtan várható zápor, zivatar. Az északias, majd hétfőn a délies szelet élénk lökések kísérik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 10 fok között alakul, a nyugati területeken számíthatunk a magasabb értékekre. A fagyzugos tájakon gyenge fagy továbbra is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 25 fok között valószínű.