Gedeon napja van. | 2024.03.28

NMHH: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytathatott az Ékszer TV

2020-04-22 20:38:01

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytathatott a Magyar ATV Ékszer TV című vásárlási műsora, amely a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsített étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket - tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-t.

    A közlemény szerint tizenegy bejelentés érkezett az NMHH Médiatanácsához a műsor március 12. és április 1. között sugárzott epizódjai miatt.
    A bejelentők azt sérelmezték, hogy a naponta háromszor jelentkező műsorban a koronavírus-járványra hivatkozva népszerűsítettek étrend-kiegészítő és higiéniás termékeket, továbbá kifogásolták a kézfertőtlenítő gél magas árát - írták.
    A grémium megállapította, hogy ugyan a vizsgált adások nem ütköztek a médiaigazgatási szabályokba, de felmerült, hogy sérthették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt - mivel termékeik népszerűsítése gyakran összemosódott a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzettel kapcsolatos tájékoztatással, továbbá nélkülözhetetlennek nevezték azokat - olvasható a közleményben.
    Mint írták, a műsorvezetők az adásokban többször hangsúlyozták, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása akár életet is menthet.
    Az NMHH megjegyezte: mivel a hatóságnak nincs hatásköre ilyen jellegű bejelentések elbírálására, így vizsgálata eredményeit továbbította a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy eljárjon az ügyben, amelynél egyébként április 14. óta már folyamatban van egy versenyhivatali eljárás a műsor készítője ellen.
    A Médiatanács azt is kiemelte: bár az NMHH hatáskör hiánya miatt nem folytathat le hatósági eljárást, vizsgálja annak lehetőségét, hogy az ilyen és hasonló jellegű panaszok, problémák kezelésére a jövőben megoldást találjon.