Auguszta napja van. | 2024.03.29

Palesztin merényleteket hiúsított meg a Sin Bet

2020-04-22 17:59:00

Palesztin terroristák merényleteit hiúsította meg a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

    Jeruzsálemben, a Teddy Kollekről, a város legendás polgármesteréről elnevezett Teddy sportcsarnokban tervezett bombamerényleteket akadályozott meg a belbiztonsági szervezet.
    A huszonhét éves Ahmad Sajdaja, a huszonhat éves Muhammad Hammad, és a huszonnégy éves Umar Eid eleinte a Teddy stadionban készült bomba elhelyezésére. Az előkészületek során egyikük, aki rendelkezik izraeli személyi igazolvánnyal, tavaly áprilisban elment egy focimeccsre, hogy adatokat gyűjtsön a biztonsági előírásokról.
    Felderítették a terepet, és  egyéb előkészületeket is végrehajtottak, de úgy értékelték, hogy a sportpályák szigorú biztonsági szabályai mellett túlzottan nehéz lenne egy ilyen támadás végrehajtása.
    Ezután a terrorsejt tagjai Ciszjordánia középső részein terveztek merényleteket az ott állomásozó izraeli egységek ellen. A múlt hónapban a Rámalláhba lépő izraeli erők ellen távvezérlésű robbanószerkezettel kíséreltek meg egy merényletet, de sikertelenül.  Emellett a terrorsejt tagjai az elmúlt években számos alkalommal segédkeztek máshol is izraeli katonák elleni robbantásos merényleteknél.
    A biztonsági szolgálat szerint az előkészületekhez az internetről töltötték le a bombák terveit, és az elkészítésükhöz szükséges vegyszereket, valamint szögeket és más fémdarabokat vásároltak, hogy a pokolgépek nagyobb hatásúvá válnak.
    A Sin Bet már márciusban őrizetbe vette a terrorakciókat tervező csoportot, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezethez felügyelte Kutla Iszlamija nevű diákcsoport  tagjait.
    A Sin Bet szerint a Kalandijai menekülttáborban élő Sajdaja néhány évvel ezelőtt robbanóeszközök előállítása közben szenvedett balesetet, amelyben elvesztette  egyik keze egy részét.
    A  három férfi tevékenységét a Rámalláhban élő Rahman Hamdan, a Kutla Iszlamija tisztviselője finanszírozta, aki a biztonsági szolgálat szerint közvetlen kapcsolatot alakított ki köztük és a Hamász között.