Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁKK: stabil az állampapírok értékesítése

2020-04-20 13:31:00

Az első negyedévben összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn az MTI-vel.

    Kibocsátása óta verhetetlen a fix kamatozású Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a dematerializált és a nyomdai változat együttes állománynövekedése 676 milliárd forint volt az első három hónapban.  
    Újból népszerű a lakosság körében az inflációkövető, változó kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A tavalyi év második felében tapasztalt negatív értékesítési tendencia megfordult, és az idén 33,6 milliárd forint állománynövekedést realizált március végéig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
    A Babakötvény stabilan hozza a tőle megszokott mértékű állománynövekedést a közlemény szerint. Az elmúlt negyedévben 8,3 milliárd forint értékben vásároltak a szülők vagy hozzátartozók a gyerekek Start-számlájára Babakötvényt.
    Az 1MÁP esetén állománycsökkenés történt, amely a jelentős összegű, banki saját számláról történő adósságkezelői visszavásárlásoknak, illetve a lejáratoknak és a lakossági visszaváltásoknak köszönhető.
    Az állampapír-paletta egyszerűsítése miatt a forgalmazásból kivont állampapírok lejáratai, valamint a bankok saját számláiról történő 311,2 milliárd forint összegű visszavásárlások eredménye, hogy az első negyedéves állománynövekedés 29,6 milliárd forintot tett ki - közölte az ÁKK.