Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁKK: Magyarország elsősorban forintkötvényekből finanszírozná az idei költségvetési hiányt

2020-04-16 17:41:01

Magyarország azt tervezi, hogy a megemelt államháztartási hiányt elsősorban intézményi forintkötvényekkel finanszírozná - mondta el Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

    A magyar kormány a költségvetési hiánycélt a hazai össztermék (GDP) 1 százalékáról  2,7 százalékra emelte a közelmúltban.
    A Reuters számításai szerint ez azt jelenti, hogy a nettó finanszírozási igény 1200 milliárd forintra (3,74 milliárd dollár) nő az eredetileg tervezett 367 milliárd forintról.
    Kurali Zoltán hangsúlyozta, hogy a módosított finanszírozási terv a jövő hétre áll össze. Részleteket nem tárt fel, csak annyit jegyzett meg, hogy "reális" elképzeléssel készülnek, miután a lakossági állampapírok eladása a tavalyi nagy kiugrás után visszaesett a koronavírus hatására.
    Az ÁKK vezetője szerint a növekvő finanszírozási igény anélkül biztosítható az intézményi piacról, hogy azt túlterhelné.
    Rámutatott, továbbra is az a cél, hogy az adósságot az intézményi és a lakossági forintpiacról finanszírozzák,  a devizában fennálló részarányt pedig 10-20 százalék közötti szinten tartsák a teljes adósságon belül.
    Az ÁKK vezetője elmondta, hogy a kormány kész június végéig kibocsátani a korábban már beígért, devizában jegyzett zöldkötvényt, ez azonban függ a piaci helyzettől. A zöldkötvényt szerinte japán jenben és/vagy kínai renminbiben lenne érdemes piacra dobni.
    Egy estleges eurókötvény-kibocsátással kapcsolatban Kurali Zoltán azt mondta: "soha nem mondhatjuk, hogy soha, de mindaddig, amíg finanszírozni tudjuk magunkat a forintpiacról a futamidő diverzifikációjának a fenntartásával (...), addig a forintpiac az elsődleges."