Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csehországban, Lengyelországban és Ukrajnában is terjed a járvány

2020-03-28 11:11:00

Csehországban szombat reggel 2422 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván a péntek esti 2279-el szemben - közölte az egészségügyi tárca honlapján.

    A pénteki nap folyamán 373 új fertőzöttet találtak, ami az eddigi legnagyobb napi növekedés. Valószínű, hogy ez összefüggésben van a napi tesztek számának a növekedésével. Szombat reggel a tesztelt személyek száma meghaladta a 36 374-et, ami 5224-el több mint a péntek reggeli adat. Csütörtökön mintegy 800-zal kevesebb személyt teszteltek.
    A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc, míg 11 személy kigyógyult a Covid-19 betegségből.
    A fertőzöttek hivatalos számát reggel és este frissítik, míg a többi adatot csak naponta egyszer, reggel.
    Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren bejelentette, hogy tárcája 200 ezer légzésvédőt küld a hét végén az idősotthonoknak, amelyeknek a rendelkezésre álló ágykapacitás tíz százalékát el kell különíteni, és fel kell készíteni az esetleges koronavírusos esetek kezelésére. Az intézmények panaszkodtak, hogy nincs elegendő védőfelszerelésük, elsősorban a légzésvédők és az arcmaszkok hiányzanak.
    A személyzetnek azonnali hatállyal naponta kétszer, reggel és este, meg kell mérnie az összes személy testhőmérsékletét.
    "Úgy véljük, jobb lesz, ha az esetleges fertőzöttek saját otthonukban maradnak, mintha kórházba szállítanánk őket" - indokolta a döntést Adam Vojtech egészségügyi miniszter. Ezt a közlését szombat reggel úgy pontosította, hogy az idősotthonokban csak a könnyebb lefolyású fertőzéseket fogják kezelni. "Természetesen amikor a fertőzés lefolyása súlyosabb lesz, az illetőt azonnal kórházba szállítják" - szögezte le a miniszter.
    Ugyanakkor szombattól az idősotthonokban tilosak a közös étkezések és más közös rendezények is.
    A videokonferencia formájában ülésező lengyel alsóház megszavazta szombat hajnalban a koronavírus-járvány kapcsán előterjesztett, a lengyel GDP mintegy 10 százalékára rúgó, különleges törvények csomagját. A még a szenátus jóváhagyására váró előírások a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és középvállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célozzák, tartalmazzák a túlzott áremelések elleni intézkedéseket, valamint az állami, önkormányzati beruházások programját is. Többek között az állam 3 hónapon át fedezi a társadalombiztosítást a járvány miatt leállni kényszerült cégeknek, hozzájárul a bérkifizetéshez. Elhalasztják a társasági adó (CIT) befizetését, meghosszabbítják a forgóeszköz-hitelek futamidejét. Az intézkedések nyomán hiányra számítanak az eredetileg kiegyensúlyozottra tervezett idei lengyel állami költségvetésben.
    A csomaghoz péntek este benyújtott számos módosítás közül megszavazták a választási törvény olyan módosítását is, mely lehetővé teszi, hogy a május 10-re kiírt elnökválasztáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat.
    Lengyelországban szombat reggelig 1436-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 192 új esetet regisztráltak, ami 33 esettel több, mint előző nap. Nincs új haláleset, eddig 16 beteg hunyt el, ketten meggyógyultak.
 Ukrajnában szombatra ötről nyolcra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 93 új esettel 311-re. A betegségből eddig öten gyógyultak ki - közölte az egészségügyi minisztérium. A legtöbb fertőzött, 74 személy, a fővárosban, Kijevben van.
    A koronavírus-világjárvány terjedésének megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések bevezetése óta, azaz az elmúlt két hétben mintegy 100 ezer ukrán állampolgár tért haza külföldről a kijevi kormány segítségével - közölte Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter szombaton a Facebookon. A tárcavezető sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a hazatérők többsége felelőtlenül viselkedett, és nem tartotta be az önkéntes karantén szabályait, amivel veszélybe sodorta hozzátartozóit és közvetlen környezetét.
    Péntek éjféltől Ukrajna átmenetileg felfüggesztette állampolgárainak hazaszállítását külföldről. Kriklij elmondta, hogy még 9000 ukrán maradt külföldön, akik jelezték, hogy haza szeretnének jutni, de már nem tudnak. Hozzátette, hogy azokat a járatokat, amelyek még péntek éjfél előtt elindultak, Ukrajna beengedi a területére. A járatokon érkező utasoknak alá kell írniuk, hogy hajlandóak önkéntes karanténba vonulni, aminek betartását a rendőrség ellenőrizni fogja.
    Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este a mögötte álló Nép Szolgája párt parlamenti frakciójával tartott egyeztetés után közölte, hogy a vezetés már megállapodott szállodákkal több személy számára karantén biztosításáról. Azt nem árulta el, mely szállodákról van szó.