Auguszta napja van. | 2024.03.29

OBH: április 1-jétől más bíróságok járnak el közigazgatási és munkaügyi perekben

2020-03-25 16:57:59

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet nem érinti azt a dátumot, amely szerint március 31-jével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok és április 1-jétől már más bíróságok járnak el ezekben a perekben - figyelmeztetett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleményben szerdán.

    Április 1-jétől a közigazgatási perekben első fokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el regionális illetékességgel.
    A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyek eddig a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak, valamint a korábban a Fővárosi Törvényszék kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek nagy része is.
    A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési eljárásban, illetve felülvizsgálati eljárásban is a Kúria, továbbá egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria járhat el.
    Április 1-jétől a munkaügyi bírósági ügyekben első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon fellebbezési eljárásban az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A munkaügyi bírósági ügyekben a jogi képviselet a változást követően sem lesz kötelező.
    Új rendelkezés, hogy a munkáltató felperes a pert kizárólag a munkavállaló alperes belföldi lakóhelye, ennek hiányában belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt indíthatja meg. Munkaügyi perben továbbra sincs helye illetékességi kikötésnek.
    A törvényszékek csak április 1-jétől járnak el, ezért mind papíralapú, mind elektronikus kapcsolattartás esetén még március 31-ig a közigazgatási és munkaügyi bíróságoknak címezve lehet előterjeszteni a keresetlevelet, április 1-jétől azonban már az illetékes törvényszéknek kell címezni.
    A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszűnésével a benyújtott keresetleveleket, illetve a folyamatban lévő közigazgatási és munkaügyi ügyeket megküldik a törvényszékeknek.     Az ügyfelek az őket érintő változásról egyedi tájékoztatást kaptak.