Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2020-03-21 16:14:21

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    A Skandináv-félsziget felett található magasnyomás mentén, északkeletről sarkvidéki eredetű levegő zúdul kontinensünk közepe felé, így a kimondottan enyhe, tavaszias időnek vége. Az említett légtömeget egy hullámzó frontrendszer választja el a délebbre található enyhe levegőtől. A frontok mentén borongós az idő, több helyről csapadékról érkezik jelentés, amely jellemzően eső, zápor, de a hegyekben, illetve, ahol már lehűlt a levegő havas eső, havazás is előfordul. Vasárnap estig több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, így télies idő várható.


    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------

    Délen is megnövekszik a felhőzet. Többfelé várható kisebb eső, zápor helyenként zivatar is kialakulhat. A kora esti óráktól eleinte az északi megyékben, majd másutt is halmazállapotot vált a csapadék, így havas eső, a magasabban fekvő vidékeken havazás is lehet. Éjszaka felhőzet csökkenés kezdődik, fokozatosan szűnik, illetve a Dunántúli régiókra korlátozódik a vegyes csapadék. Vasárnap a Dunántúlon felhős idő várható rövid napos periódusokkal, ettől keletebbre gyorsan mozgó gomolyfelhők mellett hosszabb időre kisüt a nap. Egy-egy rövid életű hózápor előfordulhat. Az északi, északkeleti szél, megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Lokálisan zivatarok mentén is lehet szélerősödés.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +3 fok között alakul. A derült, szélvédett, északi völgyekben ennél hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 3 és 7 fok között várható.