Gedeon napja van. | 2024.03.28

Háttérbe szorul az ingatlanpiac a koronavírus miatt, de nincs ok az aggodalomra

2020-03-20 10:17:14

Naponta születnek cikkek a médiában azzal kapcsolatban, hogy milyen gazdasági következményei várhatóak a koronavírusnak (COVID-19). A tőzsdéken, ezenfelül a turizmusban és a szórakoztatóiparban már érezhetőek a negatív hatásai – de vajon átgyűrűzik-e az ingatlanpiacra is?

Mit mond a múlt

A tőzsdével ellentétben az ingatlanpiac lassabban reagál az egyes globális eseményekre. Ennek szemtanúi lehettünk a 2008-as gazdasági világválság idején, amikor a magyar ingatlanpiacnak évekbe telt a mélypontra jutás. Korábbi járványok alapján készült tanulmányokból és adatokból próbálunk latolgatni, hogy mire számíthatunk az ingatlanpiacon.

ingatlanárak alakulása a válságot követően

A huszadik és a huszonegyedik századi jelentősebb járványok (mint amilyen az 1918-19-es spanyolnátha vagy a 2003-as SARS) vizsgálatából kiderül, hogy az általuk okozott gazdasági visszaesés nem hasonlít a tipikus recessziók eseteire. A gazdasági válságok elhúzódóak, és tovább tart a helyreállás. Ezzel szemben a korábbi esetek azt mutatják, hogy egy nagy járványt követően hamar lábra áll a gazdaság.

Az Európai Bizottság egy 2006-os tanulmányában vizsgálta egy járvány lehetséges makroökonómiai következményeit az Unióban. A tanulmány közgazdászai leginkább a turizmust, és a szórakoztatóipart, – továbbá egyéb közösségi, társasági szolgáltatásokat – emelték ki, mint a járvány főbb elszenvedőit. Ezekkel szemben, gazdasági modelljükben csak kismértékű kereslet visszaesést jeleztek előre az ingatlanpiaci szektorban.

Mire számíthatunk?

A vírus ingatlanpiacra befolyásolt hatásait számszerűen csak hónapokkal később fogjuk látni. Emiatt most pontosat mondani nem lehet, ennek ellenére van néhány várható változás.

Amíg tart a járványügyi vészhelyzet, addig a kereslet mérsékelt csökkenésére lehet számítani. A személyes találkozók minimalizálása végett, valamivel kevesebb ingatlanbejárás várható, ezáltal a tranzakciók száma is alacsonyabb lesz ezidőtájt. Emiatt nőni fog egy-egy lakás piacon töltött ideje – az értékesítési idő meghosszabbodik. Az irodapiacon sem lesz ez másképp: a megnövekedett home office-oknak (távmunka) köszönhetően a koronavírus miatti helyzet ideje alatt itt is mérsékelt forgalomra lehet számítani. Az építkezések félbeszakadása, ezáltal a projektek csúszása is valószínűsíthető. Az idegenforgalommal együtt a rövid távra szóló lakáskiadások számában is visszaesés várható, előtérbe kerülhet a közép- és hosszú távú lakáskiadás. Emiatt bővülni fog a kiadó lakáskínálat. 

Az árakat tekintve komoly zuhanásra nem számítunk a koronavírus okozta vészhelyzet ideje alatt, annak  lecsengésével az ingatlanpiac gyors helyreállását várjuk. Minden azon múlik mennyire gyorsan lendülünk túl a járványon.

Érdemes továbbra is a piacon maradni

Habár a tranzakciószám csökkenhet, az érdeklődések száma akár még nőhet is. Az otthonkeresőknek a jelenlegi helyzet miatt több idejük jut a hirdetőoldalakat böngészni, így érdemes az elkövetkezendő időszakra is kínálattal ellátni a piacot. Ne feledjük: a vásárlók nem tűnnek el, csak két részre szakadnak: lesznek akik mindenképp üzletre törekednek majd (és a krízishelyzet ideje alatt jobb alkupozícióval rendelkeznek), és lesznek akik elhalasztják az ingatlanvásárlást. Evégett – feltéve, hogy az árak szignifikánsan nem csökkennek – továbbra is ajánlott a piacon tartani az ingatlanállományt. 

Korábbi cikket ide kattintva olvashatja el: Vajon most durran ki az a sokat emlegetett ingatlanlufi?

(Forrás: ingatlannet.hu)