Emma napja van. | 2024.04.19

Századvég: politikai viták helyett nemzeti összefogást várnak a magyarok

2020-03-20 09:32:26

Politikai viták helyett nemzeti összefogást várnak a magyarok az új koronavírus okozta helyzet kezelésében - közölte a Századvég Alapítvány pénteken az MTI-vel, legfrissebb - ezer ember megkérdezésével készített - közvélemény-kutatásuk eredményét ismertetve.

    Felidézték, hogy az elmúlt időszakban a magyar kabinet számos intézkedést hozott a koronavírus-járvány terjedésének enyhítése és káros következményeinek mérséklése érdekében.
    "Eközben egyes politikai szereplők, ngo-k és online médiumok - a politikai haszonszerzés, vagy a klikk-vadászat reményében - az ízléses vita kereteit túllépve támadták az ország járványügyi politikáját, vonták kétségbe fontos intézkedések megalapozottságát" - írták.
    A Századvég megvizsgálta, hogy a magyar lakosság a kialakult járványhelyzet miatt hogyan ítéli meg a nemzeti összefogás szükségességét, a politikai és kampányvitákon való túllépés jelentőségét.
    A felmérés szerint a magyar társadalom a koronavírus-járvánnyal összefüggésben egységet vár a meghatározó politikai erőktől: a megkérdezettek 87 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben a pártoknak félre kellene tenniük ellentéteiket és nemzeti összefogásra kell törekedniük. Ezzel szemben a 11 százalékuk megkerülhetetlennek gondolja a politikai vitákat - tették hozzá.
    Közölték, politikai önbesorolás mentén vizsgálva a kérdést megállapítható, hogy az együttműködés indokoltsága kapcsán össztársadalmi konszenzus alakult ki. A baloldali választók 81, a középen állók 88 százaléka tartja szükségesnek a politikai ellentétek félretételét, miközben 17 illetve 11 százalékuk ezt indokolatlannak látja. A jobboldali választók esetében ez az arány 91 illetve 9 százalék - ismertették.
    A Századvég szerint érdekesség, hogy még a kormány politikáját legradikálisabban ellenző pártok szimpatizánsainál is hasonló kép rajzolódik ki. A Demokratikus Koalíció és a Jobbik szimpatizánsainak 81-81 százaléka utasítja el a politikai széthúzást a jelenlegi járványhelyzetben, míg a 15, illetve 17 százalékuk szerint az ellentétek megkerülhetetlenek.
    A pártpolitika háttérbe szorítását és a nemzeti egység létrehozását a Fidesz-KDNP szavazói tartják a legszükségesebbnek: 94 százalékuk egyetért a pártok közötti viták félretételével, és pusztán a 6 százalékuk nem tartja ezt fontosnak - olvasható a kommünikében.