Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országos tisztifőorvos: tartsák be a szabályokat és viselkedjenek felelősen az emberek!

2020-03-18 18:30:00

Az országos tisztifőorvos kiemelten kéri az emberektől, hogy legyenek fegyelmezettek, tartsák be a szabályokat és felelősen viselkedjenek.

    Müller Cecília a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón szerdán Budapesten azt mondta: "Csak együtt tudjuk legyőzni a járványt".
    Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus különösen az idősekre veszélyes. A fiataloktól azt kérte: ne rendezzenek házibulikat, ne menjenek olyan helyre, ahol sokan vannak.
    Mindenkitől azt kérte, gyakran és alaposan mosson kezet, akik pedig külföldről tértek haza, vonuljanak önként házi karanténba.
    Közölte azt is, hogy gyakorlatilag az ország egész területéről azonosítottak koronavírus-pozitív eseteket. Eddig 1803 mintát vizsgáltak és 58 fertőzött emberről tudnak.
    Müller Cecília hangsúlyozta, az intézkedések mindegyikének célja, hogy minimalizálják a járvány terjedését azért, hogy "ellaposodott járványgörbe" alakuljon ki Magyarországon. Már ötödszörre módosították az eljárásrendet, amellyel az egészségügyi dolgozóknak, kórházaknak adnak iránymutatást. Ugyanakkor kiemelte, a járvány sikeres kezeléséhez önmagában nem elegendő az egészségügyiek és a hatósági szervek segítése, a lakosság kifejezett együttműködésére is szükség van.
    Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, nem adható meg az a konkrét esetszám, amikortól már nem kell kontaktkutatást folytatni. Hozzátette, egy idő után már nem tudható, hogy ki kitől kapta meg a betegséget, hiszen a járvány csoportos terjedése esetén ez fennállhat. "Van az a helyzet, amikor már nem érdemes kontaktkutatást végezni, mert olyan nagy számban vannak megbetegedések" - fogalmazott.
    Müller Cecília a betegek állapotáról általánosságban elmondta, a diagnosztizált és kórházban ápolt betegek nincsenek súlyos állapotban. Jelezte, az elkövetkező időszakban már nem lesz szükség feltétlenül kórházi ellátásra (karanténra) akkor, ha a klinikai tünetek nem súlyosak, elegendő a házi karantén is.
    A szakember beszámolt arról is, hogy minden nap jelentenek a kórházak, hogy hol hány lélegeztető gép működik, hány van szabadon és hány tartalék berendezés van az országban.
    Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arra a kérdésre, hogy nincs-e szükség az egészségügyi dolgozókat például kollégiumokban elhelyezni, hogy ne a családjukhoz menjenek haza, azt válaszolta, nem kell attól tartani, hogy az egészségügyi dolgozók tömegesen fertőződnének meg, de felkészültek a róluk való megfelelő gondoskodásra.
    Müller Cecília hozzátette: a múlt hét végén a megyei mentőállomásokon kialakított depók megkapták a védőfelszereléseket, ezeket oda fogják eljuttatni, ahol ténylegesen szükség van ezekre. "Ahol most van szükség védőeszközre, ott elegendő van" - jelentette ki.