Emma napja van. | 2024.04.19

A járvány elleni küzdelemről tárgyalt a török, a német, a francia és a brit vezető

2020-03-17 18:51:00

Számos témáról, köztük az új típusú koronavírus-járvány elleni közös fellépés és a szíriai polgárháború rendezésének lehetőségeiről tárgyaltak kedden videokapcsolaton keresztül Törökország, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság vezetői - közölte az ankarai elnöki hivatal.

    Ezen tájékoztatás szerint Recep Tayyip Erdogan török és Emmanuel Macron francia államfő, Angela Merkel német kancellár és Boris Johnson brit miniszterelnök emellett egyeztetett a harcok sújtotta szíriai Idlíb tartományba küldendő humanitárius segélycsomagokról, a migráció kérdéséről, a líbiai polgárháború, illetve az Európai Unió helyzetéről, végül pedig Törökország és az EU kapcsolatairól is.
    A felek a koronavírus okozta járvány miatt tartották a megbeszélést videokapcsolaton keresztül, nem pedig személyesen Isztambulban, ahogyan korábban tervezték.
    Erdogan múlt hétfőn az EU főbb intézményeinek vezetőivel tárgyalt a Brüsszel és Ankara között 2016-ban létrejött migrációs megállapodás végrehajtásáról.
    A török elnök a belga fővárosból hazatérőben újságíróknak azt mondta, hogy a találkozón a "kiegészítő finanszírozás" lehetősége is szóba került. Hozzátette: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elismerte, hogy országa teljesítette az egyezmény szerinti kötelezettségeit, valamint azt is, hogy az EU "lassan járt el" vállalásait illetően.
    A török vezetés február végén bejelentette, hogy többé már nem áll módjában visszatartani az Európába készülő migránsokat és menekülteket, ahogy azt a 2016-os dokumentum rögzítette. A lépés következtében tízezrek keltek útra Kis-Ázsia belsejéből, és torlódtak fel a török-görög szárazföldi határon, miután Athén annak szigorú védelméről rendelkezett. Az unió tagállamai átfogó támogatásukról biztosították a görög hatóságokat, és ennek keretében egyebek mellett az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) a napokban 100 határőrt küldött Görögországba a helyzet kezelésére.
    Ezen döntését Ankara a Törökországgal határos szíriai Idlíbben kialakult humanitárius állapotokkal indokolta, ahol a török támogatást élvező ellenzéki fegyveresek, illetve az Oroszország támogatta damaszkuszi kormányerők fokozódó atrocitásai nyomán csaknem egymillió ember vált otthontalanná, újabb menekülthullámmal fenyegetve a környező országokat.
    Idlíb tartományra vonatkozóan március 5-én török-orosz tűzszüneti megállapodás született.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó