Emma napja van. | 2024.04.19

Szükségállapotot hirdetett a cseh kormány

2020-03-12 14:30:00

Szükségállapotot hirdettek az új koronavírus terjedése miatt csütörtökön Csehországban, a rendelkezés délután kettőkor lépett életbe, harminc napra - közölte a kormány rendkívüli ülése utáni sajtóértekezleten Andrej Babis miniszterelnök Prágában.

    Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolja a kabinet.
    A kormány rendeletében péntek reggel hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.
    A hatályos jogszabályok értelmében a cseh kormány harminc napos szükségállapotot hirdethet olyan rendkívül súlyos esetekben, amikor nagymértékben veszélyeztetve van a lakosság élete, egészsége, vagyona, vagy az ország rendje és biztonsága. A kormánynak erről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely felülbírálhatja a döntést. A parlamenti alsóház ugyanakkor dönthet a szükségállapot meghosszabbításáról is.
    Andrej Babis újságírói kérdésre megerősítette, hogy Csehországban jelenleg 94 fertőzöttet tartanak nyilván. Közülük legalább két személy esete súlyosnak minősíthető, míg a többségnél a fertőzés enyhe lefolyású. Az első fertőzést március elsején mutatták ki Csehországban, a vírusból eddig senki sem gyógyult ki.